Lokalt keepertalent signerte proffkontrakt

18 år gamle Andreas Smedplass fra Flisa har i dag skrevet under på en kontrakt med KIL ut 2022.

Allerede som 15-åring debuterte Andreas Smedplass i mål for A-laget til Flisa i daværende 3. divisjon.

Etter hvert meldte keepertalentet overgang til KIL Toppfotball og begynte skolegang på NTG Kongsvinger.

I slutten av april debuterte 18-åringen mellom stengene i OBOS-ligaen for KILs A-lag. Nå har keepertalentet også signert under på sin første proffkontrakt med klubben.

- Det er veldig gøy! Jeg har hatt det som mål og jobbet hardt for det lenge. Det er stort for en gutt fra Flisa å skrive under en proffkontrakt for KIL, sier den lokale unggutten.

Smedplass har stått de tre siste kampene for KIL – hvorav to i OBOS-ligaen. Unggutten lovpriser klubben for muligheten.

- Jeg var selvfølgelig nervøs i starten, men jeg synes det har gått fint. Det har vært veldig gøy og en morsom opplevelse. KIL er en klubb som gir unge og lokale spillere muligheten. Det er avgjørende for at jeg trives her og skriver under på en kontrakt med KIL, sier 18-åringen videre.

En fjær i hatten

KIL-sjef Espen Nystuen forteller at klubben har fulgt Smedplass i mange år og skryter av jobben som har blitt gjort for utviklingen til det lokale keepertalentet.

- Det er utrolig moro å kunne gi nok en lokal spiller proffkontrakt. Vi har fulgt Andreas lenge og han har tatt store steg. Det er en fjær i hatten for arbeidet med spillerutvikling som blir lagt ned i vårt distrikt. Flisa har vært utrolig gode til å fasilitere og legge til rette for Andreas sin utvikling. Jeg håper de trenerne som har hatt Andreas opp gjennom er stolte, og jeg mener også Flisa som klubb, med rette, kan være stolte over jobben de har gjort med Andreas, og som de gjør med andre. 

- I tillegg må vi rette skryt til NTG og samarbeidet vi har med de. NTG gjør det mulig å lage en best mulig hverdag for Andreas, legger Nystuen til. 

Men KIL-sjefen retter den største skryten til gutten selv.

- Det er selvfølgelig Andreas som skal ha mesteparten av æren selv. Vi har vært flinke til å legge til rette. Andreas har fått sjansen og tatt den. Han får proffkontrakt på bakgrunn av den jobben han har gjort og de stegene han har tatt.  

- Andreas har fortsatt veldig mye å gå på. Han har hue, er ikke redd og har fin størrelse. Han har et stort potensial, men det er opp til han selv. I førsteomgang bør han ha som mål å bli førstekeeper i KIL. Veien dit er lang, og han må ta store steg, men Andreas har allerede vist at han har muligheter til det, fortsetter Nystuen.

Tatt store steg

Smedplass begynte på NTG Kongsvinger høsten 2017 og ble KIL-spiller fra slutten av 2017-sesongen.

- Det var en stor overgang å gå fra Flisa til KIL. Det var mye mer trening og mye mer seriøst. I starten ble jeg faktisk litt lei, men jeg ble flinkere med kosthold, søvn og rutiner. Mye falt på plass, alt ble mye morsommere og jeg fikk mye mer motivasjon til å jobbe hardere, forteller unggutten.

Flisa-gutten har trent fast med A-laget siden den tiden og jobbet hardt for å utvikle seg. Han forteller:

-  Det viktigste for at jeg har utviklet meg er at jeg trives. Jeg trives utrolig godt i KIL og på NTG. Jeg har fått orden på kosthold, søvn og rutiner. Det har gjort at jeg har trent mye mer og hardere. Det har hatt stor innvirkning på at jeg har tatt de stegene jeg har gjort og fått proffkontrakt med KIL.


- Det er mange jeg må takke for hjelpen til nå, både i Flisa, på NTG og i KIL. I tillegg lærer jeg utrolig mye av keeperne som har vært i KIL. Ali (Ahamada, journ. anm.) kan vise meg vei og hjelpe meg utrolig mye, sier 18-åringen videre.

Vil spille i utlandet

Keepertalentet fra Flisa har som nevnt stått de tre siste A-kampene og gjort sine saker bra. Til helgen kan det bli nok en kamp for unggutten.

- Jeg ser på kampene som en mulighet til å vise meg fram. Det handler om å gripe sjansen. Jeg tenker kun én kamp av gangen, sier han.

- Målet er jo å gjøre det beste ut av det og hjelpe laget så mye jeg kan. Jeg får testet ut hvordan jeg står i forhold til nivået i OBOS-ligaen. Det er utrolig gøy og jeg har lyst på mer.

18-åringen har store ambisjoner som fotballspiller og stiller tøffe krav til seg selv. Han ønsker å utvikle seg til å bli en keeper som klubben ønsker – en sweeper som er trygg og god med beina og alltid til å stole på.

- Den største drømmen er å spille for favorittlaget Real Madrid, men å spille i Premier League hadde vært fint det også, sier 18-åringen og ler.

- Jeg vil spille proff i utlandet, men har klare delmål. I førsteomgang handler det om å bli førstekeeper i KIL, avslutter Andreas Smedplass.

IMG_7349
Andreas Smedplass går i andreklasse på NTG Kongsvinger og er A-lagets yngste spiller!

 

Annonse fra Obos-ligaen: