Dette er lagene i OBOS-ligaen 2019

OBOS-liga-trenerne spår som vanlig en jevn sesong. Les deg opp på KILs motstandere i 2019 her.

Annonse:

OBOS-ligaen 2019 nærmer seg med stormskritt, og som alltid er det kun én ting som er sikkert: serien blir knalltøff.

Sandefjord og Start har tatt turen ned fra Eliteserien, og jager nok en raskest mulig retur til landets toppdivisjon. Fra andredivisjon kommer Skeid, Raufoss og KFUM. 

Dette er lagene KIL møter i OBOS-ligaen 2019:

Aalesund  

Etter å ha ligget på direkte opprykksplass store deler av 2018-sesongen, så glapp opprykket for Tangotrøyene i siste serierunde. Laget kom seg helt til play-off-finalen, men tapte over to kamper mot Stabæk. Det betyr nok en sesong i OBOS-ligaen. Det klare målet om en retur til Eliteserien blir nok ingen lettere oppgave i år foran et utålmodig hjemmepublikum. 

Trener: Lars Bohinen
Hjemmebane: Color Line Stadion
Årets kamper mot KIL: Borte 6/4, Hjemme 15/9
2018: 3.plass

Spillere inn: Niklas Castro (Kongsvinger), Peter Orry Larsen (Brann), Tega George (Kjelsås), Kristoffer Hay (Vålerenga), Ståle Sæthre (Nest-Sotra), Jonas Grønner (Brann), David Kristjan Olafsson (Breidablik), Enock Mawete (Midtjylland)

Spillere ut: Adam Örn Arnarson (Górnik Zabrze), Jens Petter Hauge (tilbake til Bodø/Glimt etter lån), Nikola Tkalkic (tilbake til Sarpsborg 08 etter lån), Valmir Berisha (frigitt)

Se opp for: Niklas Castro 

bohinen
Lars Bohinen og Aalesund har en klar ambisjon om å rykke opp, men får tøff kamp av flere lag. FOTO: aafk.no.

HamKam      

HamKam er klar for nok en sesong i OBOS-ligaen, men i år har de ny trener i Gaute Helstrup (tidligere TUIL) og ny sportslig leder i Espen Olsen (tidligere Strømmen). De har sørget for mange utskiftninger på Briskeby.

Klubbens nye hovedtrener Helstrup kommenterer rundt OBOS-ligaen 2019. 

- Det blir som de fleste andre år veldig jevnt. Det er vanskelig å spå. De fire store skiller seg ut litt, men bak der er det utrolig jevnt, sier han. 

HamKam ønsker å ta steg nærmere Eliteserien. 

- Vi prøver å bygge hele klubben til Eliteserienivå, sier Helstrup videre.

- Vi har fått en god del nye spillere og vi er godt fornøyd med stallen som er satt sammen. Jeg føler vi har jobbet bra og fått gjort mye. Vi ønsker å konkurrere om poeng fra start. I tillegg bør vi bli bedre og bedre utover sesongen, fortsetter han. 

Trener: Gaute Helstrup
Hjemmebane: Briskeby stadion
Årets kamper mot KIL: Borte 16/5, Hjemme 20/10
2018: 9. plass

Spillere inn: Charles Ezeh (Lillestrøm, lån), Jonas Enkerud (Elverum), Steffen Skogvang Pedersen (Tromsdalen), Lars-Gunnar Johnsen (Tromsdalen), Petter Mathias Olsen (Lillestrøm, lån), Hans Nordbye (Tromsø), Odmar Færø (B36 Torshavn), Emil Sildnes (Strømmen), Jean Alassane Mendy (Dundee)

Spillere ut: Peder Nersveen (NSI Runarvik), Ivar Sollie Rønning (Ranheim), Marco Priis Jørgensen (frigitt), Nico Mickelson (Strømsgodset), Ådne Midtskogen (Elverum), Truls Jevne Hagen (Moelven), Lars Brotangen (Moelven), Sander Eng Strand (Elverum, lån), Xander Houtkoop (frigitt), Tobias Gran (FK Tønsberg), Christian Borchgrevink (Vålerenga, lån avsluttet), Abubakar Ibrahim (Notodden, lån)

Se opp for: Jean Alassane Mendy

gaute
Gaute Helstrup har tatt over HamKam. Den tidligere TUIL-treneren forteller at han og klubben ønsker å ta steg nærmere Eliteserien. FOTO: Robert Ulven Kvålshagen.

KFUM Oslo

KFUM Oslo er tilbake i OBOS-ligaen etter to sesonger i andredivisjon. Laget står nok bedre rustet enn ved forrige opphold på nest øverste nivå. 

Oslo-laget har signert rutinerte spillere som Daniel Fredheim Holm og Olav Øby, men har også flere spennende unggutter som for eksempel Abdul-Basit Agouda. 

Trener Jørgen Isnes har gjort seg noen tanker om årets sesong i OBOS-ligaen:

- Det er fire lag som skiller seg ut i en klar retning mot toppen: Start, Sandefjord, Aalesund og Sogndal. Bak de synes jeg det er veldig jevnt. Vi går en sesong i møte hvor alle kan slå alle.

KFUM ønsker å bygge videre på det de har startet. Ambisjonene til klubben er å beholde plassen, men de ser at det er mulig å komme seg høyere på tabellen.

- Vi kan sette inn spillere fra benken som kan prege kampene. Det er vi veldig godt fornøyd med. Vi har en god og bred tropp, mener Isnes.

- Jeg synes vi er et variert lag og vi kan spille på ulike måter. Vi ønsker å fremstå som ballbesittende og aggressive. KFUM skal være et fint lag å se på. Jeg mener vi har tatt store steg når det gjelder å variere spillet vårt.

Trener: Jørgen Isnes
Hjemmebane: KFUM Arena
Årets kamper mot KIL: Hjemme 14/4, Borte 27/10
2018: 2. plass (rykket opp via kvalifisering)

Spillere inn: Daniel Fredheim Holm (Vålerenga), Kristian Brix (Sandnes Ulf), Abdul-Basit Agouda (Stabæk), Emmanuel Troudart (Ull/Kisa), Olav Øby (Kongsvinger), Simon Thomas (Strømmen)

Spillere ut: Erik Stafford Germundsson (frigitt), Anders Mattingdal (frigitt), Alessandro Caroprese (frigitt), Yassin Riffi (frigitt), Mohammed Jatta (frigitt), Aron Christensen (frigitt)

Se opp for: Abdul-Basit Agouda

jisnesn
Jørgen Isnes har gjort sine saker bra som KFUM-trener. FOTO: Erik Gusterud.

Nest-Sotra      

Det er rett og slett imponerende hva laget med tilholdssted noen mil utenfor Bergen har fått til de siste årene. Med begrensede ressurser så gjorde de en imponerende figur i fjorårets serie og havnet til slutt på 6. plass. 

Nest Sotra har levert flere spillere til høyere nivå det siste året, men har også vært aktive med å få inn spillere foran årets sesong. 

For hovedtrener Steffen Landro er det viktig å ikke se seg tilbake.

- Det blir tett og jevnt som alltid. Forskjell på topp og bunn er ikke så stor. De lagene som antatt skal kjempe i toppen kommer til å tape mer enn folk tror og de som antatt skal kjempe i bunnen kommer til å plukke mer poeng enn folk tror, sier Nest-Sotra-treneren.

Og fortsetter:

- Vi er fremdeles minst og vi er ydmyke. Men vi er sulten på videre suksess og vi ønsker ikke å se oss tilbake. Vi håper å kunne gjenta, og kanskje forsterke, men vi har et annet lag i år og vi starter året med null poeng. 

Overraskelseslaget har hatt en god vinter og trent mer enn noen gang.

- Vi er veldig fornøyd med utbyttet av vinteren og vi føler vi står sterkere enn på samme tid i fjor. Vi har størst fokus på eget spill - vi skal fremstå som modige, sier Landro. 

Trener: Steffen Landro
Hjemmebane: Ågotnes Idrettsanlegg
Årets kamper mot KIL: Hjemme 26/5, Borte 18/8
2018: 6. plass

Spillere inn: Vladan Radojkic (Lysekloster), Jefferson de Souza (Brodd), Jo Sondre Aas (Levanger), Kristoffer Velde (Haugesund, lån), Lee Rochester Sørensen (Køge), Markus Pettersen (Brann, lån), Senai Hagos (Åsane), Jonas Hestetun (Åsane), Lars Christian Kjemhus (Sogndal), Marcus Mehnert (Brann, lån)

Spillere ut: Sondre Liseth (Mjøndalen), Haris Cirak (Kristiansund), Petter Martinsen (Bryne), Morten Bjørlo (frigitt), Bendik Torset (frigitt), Kristoffer Bidne (Sotra), Egil Selvik (Sandnes ulf, lån avsluttet), Oliver Kjærgaard (Tromsø, lån avsluttet), Sherko Faiqi (Sirius, lån avsluttet), Jacob Palander (Trelleborg, lån avsluttet)

Se opp for: Senai Hagos

trener-landro-1600
Steffen Landro og Nest-Sotra var fjorårets overraskelseslag. FOTO: nestsotra.no.

Notodden   

Med en imponerende start og avslutning på sesongen 2018 så er Notodden klar for nok en sesong i OBOS-ligaen. Kenneth Dokken er en av de lengstsittende trenerne i norsk fotball og har siden august 2012 styrt de blåkledde med stødig hånd.

Erik Midtgarden var en av de som imponerte mest i begynnelsen av forrige sesong, og var en viktig bidragsyter til den fine starten Notodden hadde på forrige sesong. Spissmakker Erlend Hustad er også en av lagets viktigste, og spørsmålet er om Notodden kan finne en erstatter når han forsvinner til Brann til høsten.

Notodden er et av lagene som har gjort minst utskiftninger i stallen denne vinteren, og har kun forsterket laget med Temte Hansen som kommer på lån ut sesongen fra Mjøndalen. Dokken har dermed jobbet videre med den samme stammen i laget, og kontinuitet skal ikke undervurderes. Spørsmålet er om stallen er god nok til å slippe unna bunnstriden kommende sesong.

Trener: Kenneth Dokken
Hjemmebane: Idrettsparken
Årets kamper mot KIL: Hjemme 31/3, Borte 18/9
2018: 12. plass

Spillere inn: Abubakar Ibrahim (Hamkam, lån), Sebastian Temte Hansen (Mjøndalen, lån)

Spillere ut: Jonathan Asp (frigitt), Jeffrey Stoof (frigitt), Calvin Mac-Intosch (frigitt), Jostein Aaland (frigitt), Erlend Hustad (Brann, fra 01.09.19), Amani Mbedule (Sarpsborg, lån avsluttet)

Se opp for: Michael Ledger

20171021TB114_preview
Kenneth Dokken har ledet Notodden siden 2012. FOTO: Thomas Bjørnflate, nyebilder.no.

Raufoss      

Raufoss gjorde en imponerende 2018-sesong og sikret seg direkte opprykk foran hardtsatsende Fredrikstad. Nå venter en vanskeligere arena for Oppland-klubben. Raufoss var sist oppe i OBOS-ligaen i 2016. Da endte det med 21 poeng og jumboplass. Nå virker det som laget er bedre forberedt på hva som venter de i landets nest øverste divisjon.

Christian Johnsen ønsker først og fremst at Raufoss stabiliserer seg på et godt OBOS-nivå.

- Det tror jeg er mulig, sier Johnsen.

- Vi er nyopprykket fra Post-Nord-ligaen, men vi har sultne spillere, bra fart og løpskraft.

Den tidligere storscoreren fortsetter:

- Går du deg bort mot oss, da blir du straffet. Det er en kvalitet som vi har.

Om forskjellen på Post-Nord-ligaen og OBOS-ligaen sier Johnsen følgende:

- Det er først og fremst i boksspillet og at kampene generelt er jevnere. Du må sette sjansene og få kampene inn i ditt spor. I Post Nord-ligaen kan man male mer på, da vinner man, men i OBOS-ligaen er det mye jevnere, og det krever en sterke karakter.

Trener: Christian Johnsen
Hjemmebane: Nammo Stadion
Årets kamper mot KIL: Borte 5/5, Hjemme 11/8
2018: 1. plass (opprykk fra PostNord-ligaen)

Spillere inn: Gard Simenstad (Gjøvik/Lyn), Parfait Bizoza (Herd), Ikhsan Fandi (Young Lions FC), Kristoffer Nessø (Mjølner)

Spillere ut: Fredrik Greve Monsen (lagt opp), Christer Johansen (Byåsen), Henrik Fløgum (frigitt), Ingolfur Örn Kristjansson (frigitt), Kevin Jablinski (Egersund)

Se opp for: Oskar Johannes Løken

rauf
Raufoss håper å bite godt fra seg i 2019. FOTO: Marius Mykleset.

Sandefjord

Spanske Marti Cifuentes fikk etterhvert sving på sakene med Sandefjord i fjor høst, men det var ikke nok til å redde plassen i Eliteserien. Sandefjord er nbestemt på å gjøre oppholdet i OBOS-ligaen kortest mulig.

Cifuentes har nå fått en hel vinter sammen med laget, og om Sandefjord fortsetter taktene laget viste i innspurten av forrige sesong, vil de bli meget sterke i årets sesong. Den spanske treneren forventer imidlertid et tøft år i OBOS-ligaen.

- Det kommer til å bli tøft og det er mange gode lag. Det vil være en gruppe lag som kommer til å kjempe om opprykk, og i tillegg noen outsidere. Jeg forventer at det blir tøft og jevnt, og nivået i ligaen er høyt.

Cifuentes ønsker at Sandefjord skal fremstå som et offensivt lag som dominerer spillet gjennom å ha ballen mye.

- Vi vil angripe, skape sjanser og score mål. Det skal være bra for publikum å se oss spille. Vi har jobbet godt med identiteten vår – og nå handler det om å kunne spille på flere strenger og være forberedt på forskjellige scenarioer.

- Vi har jobbet godt for å gjøre spillergruppa klar til seriestart. Det er åpenbart at vi ønsker å rykke opp til Eliteserien, men vi vet hvor vanskelig det er. Vi ønsker å ta kamp for kamp.

- Akkurat nå har vi kun hatt fokus på å være forberedt til serieåpningen mot KFUM Oslo, forteller Cifuentes.

Trener: Marti Cifuentes
Hjemmebane: Komplett Arena
Årets kamper mot KIL: Borte 21/7, Hjemme 6/10
2018: 16. plass (nedrykk fra Eliteserien)

Spillere inn: Stefan Mladenovic (Odd), Tobias Svendsen (Molde, lån), Brice Wembangomo (Sandefjord), Vidar Ari Jónsson (Brann), Alberto Ortiz Moreno (CF Reus Deportivo), Anton Kralj (Malmø), Walter Viitala (Malmø), Anton Kralj (Malmø)

Spillere ut: Pau Morer (frigitt), Eirik Holmen Johansen (Brann), Victor Demba Bindia (Al-Wehdat SC), Håkon Lorentzen (frigitt), Marius Jacobsen (Fram Larvik), Henrik Dunsby (FK Tønsberg), Alt Øyvind Aslesen (FK Tønsberg), Sabawon Shamohammad (Flint), Stian Ringstad (Strømsgodset, lån avsluttet), Fitim Azemi (Vålerenga, lån avsluttet)

Se opp for: Tobias Svendsen

sandefjord
Sandefjord-trener Marti Cifuentes har fått jobbet godt med laget sitt siden i mai 2018. FOTO: Torstein Flåm. 

Sogndal  

Laget fra saftbygda trenes av tidligere Leeds-helt Eirik Bakke. Sogndal endte på 4. plass, ti poeng bak serievinner Viking forrige sesong. Det betyr nok en sesong i OBOS-ligaen, men ambisjonene om å rykke opp igjen er uendret.

Til tross for at kjente fjes som Kjetil Wæhler og Bjørn Helge Riise ikke lenger er i troppen, har disse blitt erstattet av like rutinerte spillere med god erfaring i form av den nesten to meter høye midtstopperen Stefan Antonijevic fra Lillestrøm og den 36 år gamle midtbanespilleren Steffen Ernemann fra Viking.

Med en god blanding av solide rutinerte spillere og sultne unggutter, ønsker Sogndal å bite godt fra seg i årets sesong.

- Vi har mange gode unge spillere på vei opp, og vi skal være uredde uansett hvem vi møter, forteller Bakke.

- Årets OBOS-liga blir spennende som alltid. Det er mange lag som har mulighet til å rykke opp, og som alltid spenning. Vi håper at vi er en av de to, sier Eirik Bakke.

- Vi har bygget et godt lag, og mange yngre har blitt ett år eldre. Samtidig har vi hentet et par rutinerte spillere, og vi mener at vi skal være med å kjempe helt der oppe. Målet er å rykke opp.

Bakke fortelle videre at alle kamper i OBOS-ligaen er tøffe, og at de vil møte mange gode lag. Lagene som har rykket ned fra Eliteserien trekkes fram, det samme gjør Kongsvinger, Ullensaker/Kisa, Aalesund og Sandnes Ulf.

Trener: Erik Bakke
Hjemmebane: Fosshaugane Campus
Årets kamper mot KIL: Hjemme 30/6, Borte 25/8
2018: 4. Plass

Spillere inn: Stefan Antonijevic (Lillestrøm), Steffen Ernemann (Viking), Badou Ndour (Florø)

Spillere ut: Bjørn-Helge Riise (lagt opp), Kjetil Wæhler (frigitt), Akeem Latifu (Mjøndalen), Lars Christian Kjemhus (Nest-Sotra), Nikita Baranov (Beroe Stara Zagora), Kasper Højvig Nissen (Florø), Reiss Greenidge (Arendal), Trond Olsen (frigitt), Stanisa Mandic (Zrinjski Mostar, utlån), Markus Brændsrød (Jerv, utlån)

Se opp for: Sixten Jensen

Eirik Bakke MoldeH 2016 Foto - Toril Walker Norheim -1600x1066
Sogndal ønsker å kjempe om direkte opprykksplass. FOTO: Toril Walker Norheim.

Start

En turbulent 2018-sesong endte med nedrykk for hardtsatsende Start. Med sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen har det også i vinter vært høy aktivitet på overgangsmarkedet. Opprykk er det tydelige målet før sørlendingene, og det blir spennende å se om Kjetil Rekdal kan innfri forventningene og gjøre tilværelsen på det nest øverste nivået kortest mulig.

- Det blir jevnere enn folk tror. Det kommer til å bli tøft, med fire lag som kjemper i toppen og et bikkjeslagsmål om kvalikplassene, sier Kjetil Rekdal, og fortsetter:

- Vi har ambisjoner om å rykke opp - selvfølgelig, men det er ingen som tar det her for gitt. Det er en tøff reise med 30 knallharde kamper, og vi tar ikke noe opprykk på forskudd.

Rekdal forteller om en variert sesongoppkjøring for Start sin del.

- Det har sett varierende ut, det svinger fra uke til uke og kamp til kamp. Det blir godt å komme i gang med tellende kamper. Men som sagt; jeg tror OBOS-ligaen blir jevnere enn mange innbiller seg. Nivået er blitt bedre, og det er mange lag som spiller god fotball.

Med en klar ambisjon om å rykke opp fordrer det en offensiv fotball. Rekdal forteller:

- Vi ønsker å være offensive. Dominere kamper. Score mye mål. Men vi må også klare å vinne på «dirty days». Evne å dra i land seire og ta med oss poeng. Det er ikke godt nok bare å vinne når sola skinner, sier han tydelig.

Trener: Kjetil Rekdal
Hjemmebane: Sør-Arena
Årets kamper mot KIL: Hjemme 15/6, Borte 4/8
2018: 15. plass (nedrykk fra Eliteserien)

Spillere inn: Joackim Jørgensen (Sarpsborg 08), Alexander Pedersen (Hønefoss), Jesper Daland (Stabæk)

Spillere ut: Håkon Opdal (Brann), Andreas Hollingen (frigitt), Simon Larsen (Jerv), Benjamin Boujar (Jerv), Elliot Käck (Djurgården), Herolind Shala (Vålerenga), Dennis Antwi (frigitt), Niklas Sandberg (Haugesund), Mathias Myre Madsen (Sola), Ibrahim Mesah (frigitt)

Se opp for: Tobias Christensen

rekdal
Kjetil Rekdal og Start tar ikke noe opprykk på forskudd. - Det blir jevnere enn folk tror, sier Rekdal. FOTO: Ole Sørensen.

Strømmen      

Strømmen ansatte 25 år gamle Ole Martin Nesselquist som trener før denne sesongen, noe som gjør han til den yngste treneren i de to øverste divisjonene i Norge.

Om OBOS-ligaen 2019 sier Nesselquist følgende:

- Det blir som det pleier - tett og jevnt. Det er mange lag som ser bra ut, noen skiller seg ut, men det er jevnt derfra og ned. Det handler om å prestere jevnt og vippe kamper.

Den unge treneren forteller at Strømmen har vist et høyt toppnivå, men at det jobbes hardt med å stabilisere prestasjonene.

- Vi er et lag som kan slå alle, men vi kan også tape mot alle. Den verste motstanderen er oss selv, sier han.

- Vi har jobbet godt med samme gruppe i hele oppkjøringen – og med bra progresjon. Men vi har sluppet inn for enkle mål, og det må lukes vekk inn mot seriekampene.

Nesselquist ønsker å se et Strømmen-lag som er fremoverrettet. Laget har en klar ambisjon.

- Vi ønsker å være gjennombruddsdyktige og fremoverrettet. Gode og aggressive i forsvarsspillet - fremstå som et lag som gir motstander trøbbel.

- Vi har en klar ambisjon om å ikke rykke ned. Bortsett fra det ønsker vi å være konkurransedyktige, spille for å vinne hver kamp og være bedre på høsten enn på våren, fortsetter 25-åringen.

Strømmen har en miks av erfarne og unge spillere, men mange av spillerne er uprøvde i OBOS-ligaen.

- Jeg føler vi har en bra miks. Og vi har forskjellig kvaliteter – det betyr at vi kan velge litt. Det blir spennende å se hvor mange som markerer seg i sitt første år i ligaen.

Trener: Ole Martin Nesselquist
Hjemmebane: Strømmen stadion
Årets kamper mot KIL: Borte 23/6, Hjemme 21/8
2018: 11. plass

Spillere inn: Mac Laham (Fram Larvik), Sivert Gussiås (Molde, lån), John Olav Norheim (Fløy), Marius Berntzen (Tromsdalen), Håvard Segtnan Thun (Moss), Stian Christensen (Skjetten), Magnus Tvedte (Eidsvold Turn), Andreas Hellum (Mjøndalen, lån), Mats-André Kaland (Ull/Kisa)

Spillere ut: Simon Thomas (KFUM), Stian Bolstad (Kongsvinger), Emil Sildnes (Ham Kam), Ebiye Moses (Lillestrøm, lån avsluttet), Charles Ezeh (Lillestrøm, lån avsluttet), Steve Saint-Duc (LA FC, lån avsluttet), Alexander Ruud-Tveter (Sarpsborg, lån avsluttet)

Se opp for: Mac Laham

Nesselquist og Rygg
Strømmens nye trenerduo med hovedtrener Ole Martin Nesselquist til høyre og assistenttrener Jonas Rygg til venstre. FOTO: strommen-if.no.

Tromsdalen  

Laget fra Tromsø har gjort det overraskende godt de to siste sesongene i OBOS-ligaen. En 9. plass og en 7. plass er fasiten etter opprykket i 2016.

Foran denne sesongen forsvant Gaute Helstrup til HamKam og engelske Jonathan Hill ble klubbens nye trener.

I tillegg til trenerbytte har det vært store utskiftninger i spillerstallen etter fjorårets 9. plass. Mohammed Ahmed har vært en svært viktig brikke for laget de siste sesongene, men har forsvunnet ut dørene i vinter. I tillegg har Steffen Skogvang Pedersen og Lars-Gunnar Johnsen valgte å følge etter trener Helstrup til Hamar.

Inn har derimot Thomas Kind Bendiksen kommet. Spilleren, med solid erfaring fra skotske Rangers og Molde, vil bli en viktig spiller for TUIL i årets sesong.

Jonathan Hilll, med en fortid i klubber som Wigan, Manchester United, Manchester City, Fulham FC og Tromsø, har tatt over hovedtreneransvaret.

- Vi har fokusert veldig mye på TUIL. Vi er en klubb i forandring. Det er ikke noe penger her og vi kutter lønningene, sier engelskmannen.

Og fortsetter:

- Vi forsøker å rekruttere spillere fra nord og gi unge spillere fra egen klubb sjansen. Vi ønsker å vise at det er muligheter i Tromsdalen. Det er kanskje litt romantisk, men det er den retningen klubben ønsker å gå.

Tromsdalen stiller med et helt nytt mannskap i 2019. Det er et veldig ungt lag, ifølge Hill.

- Med et ungt lag så gjør man uerfarne avgjørelser. For oss blir 2019 veldig utfordrende og spennende. Jeg tror det blir en fin læringsmulighet for alle; våre eldste spillere skal bli bedre ledere og våre yngste skal få gode referanser.

- Jeg mener det handler om å bygge en forståelse av hva vi vil oppnå og hva som skal til. Det er en prosess. Hva forventer vi i trening, i kamp og hva er standarden i prestasjonene våre. Det er først når vi kan gi gode svar her at vi kan se på kvantitative mål. Nå er vi mer på det kvalitative, fortsetter engelskmannen energisk.

Trener: Jonathan Hill
Stadion: Alfheim (TUIL Arena oppgraderes i 2019)
Årets kamper mot KIL: Hjemme 12/5, Borte 29/9
2018: 7. plass

Spillere inn: Robin Lorentzen (Rosenborg), Thomas Kind Bendiksen (uten kontrakt), Henrik Hanssen (Tromsø), Andreas Hanssen (Byåsen, Gabriel Andersen (Harstad), Sander Ringberg (Harstad), Thomas Braaten (Alta), Andreas Arntzen (Fløya), Henrik Breimyr (Hødd), Thomas Kristoffersen (Åsane)

Spillere ut: Steffen Skogvang Pedersen (Ham Kam), Lars-Gunnar Johnsen (Ham Kam), Mohammed Ahamed (Krokelvdalen), Marius Berntzen (Strømmen), Tor Martin Mienna (frigitt), Tobias Vibe (IFK Helsingfors), Anders Jenssen (Tromsø), Mathias Abelsen (Skeid), Mehdi Dioury (Tromsø, lån avsluttet), August Mikkelsen (Tromsø, lån avsluttet), Kristoffer Hay (Vålerenga, lån avsluttet) 

Se opp for: Thomas Kind Bendiksen

DSC03891JonathanHill
Jonathan Hill er ny hovedtrener i TUIL. Engelskmannen har et helt nytt mannskap å jobbe med.

Ullensaker/Kisa       

Etter tre sesonger som hovedtrener på Jessheim ble det exit for Vegard Skogheim. Inn har tidligere Aalesund-kjempe Trond Fredriksen kommet.

Laget tok en imponerende 5. plass i 2018. Ull/Kisa er et av mange lag som har som målsetning om å kjempe om de øverste plassene på tabellen.

- Først og fremst, som alltid, blir OBOS-ligaen spennende, jevn og forhåpentligvis med et godt Ull/Kisa-år.

Ordene tilhører Trond Fredriksen – Ull/Kisas nye trener.

- Vi har vært på kvalik de to siste årene. I våre egne øyne er vi en outsider til å slåss med de fire store favorittene. Men vi vet samtidig at vi hadde 43 poeng i fjor – og veien opp er lenger enn veien ned, fortsetter han.

Ull/Kisa forteller at de har hatt en god vinter og at de gleder seg til seriestart. Fredriksen har kommet inn med sine idéer, men det har ikke vært noen revolusjon på Jessheim.

- Klubben matcher godt med min filosofi. Vi har absolutt ikke begynt på scratch, men vi har endret noe – blant annet deler av forsvarsspillet. Vi ønsker å slippe inn færre mål og samtidig ønsker vi å være bedre i kontringsspillet.

Ull/Kisa scoret mange mål i fjor – og det ønsker de å gjenta.

- Det handler om å gjenskape det og videreutvikle det. Vi er godt fornøyd med spillerstallen og de typene vi har her. Sunn og god gruppe med mange fine typer. Våre beste spillere er de som jobber hardest – det er fint siden vi har en ung stall.

Trener: Trond Fredriksen
Hjemmebane: UKI Arena/Jessheim Stadion
Årets kamper mot KIL: Borte 22/4, Gjemselund 22/9
2018: 5. plass

Spillere inn: Sverre Økland (Kristiansund), Vegard Kongsro (Pors Grenland), Magnus Retsius Grødem (Vålerenga, lån), Lars Ranger (Lillestrøm, lån)

Spillere ut: Truls Jørstad (Hauerseter), Jan Tore Amundsen (frigitt), Fredrik Mundal (frigitt), Emmanuel Troudart (KFUM), Mats André Kaland (frigitt), Nicolay Solberg (Fredrikstad), Lars Jørgen Salvesen (Sarpsborg 08)

Se opp for: Eric Kitolano

Trondfredriksen
Trond Fredriksen er Ull/Kisas nye trener. Her er et bilde fra laget møtte KIL i vinter. FOTO: Erik Gusterud.

Jerv

Etter er par gode Jerv-år siden opprykket fra andredivisjon i 2014, ble 2018 et litt tøffere år for laget fra Sørlandet. Jerv endte tilslutt på en 13. plass.

Glenn Andersen, som har vært en av lagets viktigste spillere de siste sesongene, har valgt å legge fotballskoene på hylla foran denne sesongen. Samtidig har forsvarskollega Brice Wembangomo meldt overgang til Sandefjord.

Simon Larsen kommer fra Start foran sesongen, og må ta ansvaret for å fylle skoene til Andersen. Hurtigtoget Markus Brændsrød har kommet på lån fra Sogndal, og kan bli en spennende tilvekst for Arne Sandstøs mannskap.

Trener Arne Sandstø tror at OBOS-ligaen blir like jevn som tidligere år.

- Historien har vist at om man tror man kan seile gjennom ligaen bommer grovt. Det er ekstremt jevnt og de fleste kan hamle opp med de fleste. Det blir like jevnt som det har vært hvert eneste bidige år.

Om sesongens muligheter forteller Sandstø om kvalikambisjonene.

- Alle drømmer om å komme på kvalikplass. Det er like sannsynlig som det er usannsynlig. Det er ekstremt mye marginer som spiller inn. Jeg håper og tror vi er blant lagene som kan kjempe om de siste kvalikplassene.

Om Jerv igjen vil være med å kjempe om en av de seks øverste plassene, som gir kvalifiseringsspill, gjenstår å se. Og hovedtrener Sandstø uttaler at de har en noe tynn stall inn mot sesongstart.

- Vi har en god ellever, men foreløpig en tynn stall. Vi er avhengig av å ha friske spillere. Da skal vi kunne bite godt fra oss. Vi ønsker å utvikle fotballen vår; ha spillemessig overtak. Vi velger også å ha en ekstra mann i front, for da håper vi på mer trøkk i boks. Vi ønsker å være bedre i den fasen av spillet, avslutter Jerv-treneren.

Trener: Arne Sandstø
Hjemmebane: J. J. Ugland Stadion
Årets kamper mot KIL: Hjemme 28/4, Borte 10/11
2018: 13. plass

Spillere inn: Simon Larsen (Start), Torje Wichne (Fløy), Benjamin Boujar (Start), Ole Marius Håbestad (Express), Markus Brændsrød (Sogndal, lån)

Spillere ut: Glenn Andersen (lagt opp), Tor Andre Skimmeland (Bryne), Ulrik Reinaldo Berglann (Arendal), Sean Okoli (frigitt), Alexander Lind (lagt opp), Simen Aanonsen (Vindbjart), Andreas Hagen (Fredrikstad), Brice Wembangomo (Sandefjord), Marc Nordqvist (IFK Mariehamn, lån avsluttet)

Se opp for: Luke Ferreira

sandstø_1
Arne Sandstø og Jerv skuffet i fjorårets OBOS-ligaen. De har kvalikambisjoner i år. FOTO: fkjerv.no.

Sandnes Ulf   

Etter å ha spilt kvalifisering til Eliteserien to sesonger på rad, ble det en skuffende tiendeplass for Bengt Sæternes sine menn forrige sesong.

Skarnes-gutten Kent Håvard Eriksen, har vært en viktig brikke på laget til Sæternes de siste sesongene. Skadeproblemer satte dessverre Eriksen på sidelinjen store deler av forrige sesong, og savnet av toppscoreren ble tydelig merkbart for Sandnes Ulf.

Laget fra Sandnes vil trolig også i år være med å kjempe på øvre halvdel av OBOS-liga-tabellen. 

Trener: Bengt Sæternes
Hjemmebane: Sandnes stadion
Årets kamper mot KIL: Borte 1/6, Hjemme 3/11
2018: 10. plass

Spillere inn: Adrian Berntsen (Brodd), Ingvald Halgunset (Vidar), Johannes Laaksonen (SJK Seinäjoki), Pål Vestly Heigre (Strømsgodset), Christian Landu Landu (Tromsø), Simon Colina (Radomiak Radom)

Spillere ut: Niels Vorthoren (frigitt), Remi Johansen (frigitt), Vidar Nisja (frigitt), Vegard Aasen (frigitt), Nicklas Frenderup (HB Køge), Deniss Korneiciks (Egersund), Roger Blokhus Ekeland (Os), Kristian Brix (KFUM), Andreas Dybevik (Bryne), Erixon Danso (Egersund), Jo Stålesen (Sola), Egil Selvik (Odd)

Se opp for: Kachi

bengtsaeternes_viking
Bengt Sæternes og Sandnes Ulf skuffet i fjor. Det blir spennende å se hva laget får til i 2019. FOTO: Rune Eikeland, RM Foto.

Skeid

Tidligere KIL-trener Tom Nordlie har gjort sakene sine bra på Nordre Åsen, og overrasket mange da han sørget for opprykk fra 2. divisjon. Med Skeid-oppskriften på unge talentfulle unggutter blandet med erfarne spillere og to ringrever i Nordlie og assisten Morten Berre så tok de førsteplassen i 2. divisjon avd. 2 foran lokalrival KFUM Oslo.

Med tidligere KIL-spiller Tom Skogsrud som kaptein har Skeid gode muligheter for å kapre tittelen som Oslos nest beste. 

Rutinerte Tom Nordlie gir sitt syn på årets sesong.

- Det er fire soleklare favoritter på papiret. I fjor skilte det ti poeng mellom kvalik om opprykk og nedrykk. Det er så jevnt. For oss handler det om å klore oss fast, sier han.

- Har vi en makssesong kan vi lukte på kvalifisering om opprykk, men har vi en dårlig sesong så rykker vi ned. Vi har det desidert laveste budsjettet sammen med TUIL og Strømmen. Ingen forventer noe, fortsetter Nordlie.

Nordlie rår over et ungt mannskap som har variert i årets treningskamper.

- Det har vært jevnt i alle kampene, men vi blir hardere straffet for feilene vi gjør og vi må være mer effektive foran mål. Mellom sekstenmeterne er ikke forskjellen fra Post-Nord-ligaen stor.

- Vi har et ungt lag – bortsett fra treneren da, sier Nordlie og smiler.

Ifølge treneren har Skeid stått overfor to valg i vinter: forsterke stallen, men redusere antall spillere eller beholde antallet.

- Vi har valgt det siste. Vi tror det er viktig med en god treningshverdag og at vi er 22 mann på trening. Det gjør at vi tåler mer over en lang sesong.

- Vi er nok avhengig av å gjøre kloke ting med lite penger og at de med mer penger gjør dumme ting, fortsetter Nordlie.

Trener: Tom Nordlie
Hjemmebane: Nordre Åsen
Årets kamper mot KIL: Hjemme 28/7, Borte 1/9
2018: 1. Plass (opprykk fra Post-Nord-ligaen)

Spillere inn: Idar Lysgård (Kongsvinger), Fredrik Berglie (Halsen), Mathias Dahl Abelsen (Tromsdalen), Ahmed El Amrani (Honka)

Spillere ut: Bendik Lind (Ullern), Kevin Mankowitz (Grorud)

Se opp for: Ayoub Aleesami

Tomskeid
Tidligere KIL-trener Tom Nordlie håper hans Skeid-mannskap kan bite godt fra seg i år. FOTO: Anders Vindegg.

 

Annonse fra Obos-ligaen: