Klar som KILs nye hovedtrener: - Vi skal angripe

Johan Wennberg, 32 år, fra Arvika. Det er mannen som skal lede KIL Toppfotball til nye høyder. Nå er papirene signert, og han er offisielt klubbens hovedtrener.

Annonse:

- Det kjennes selvfølgelig bra. Jeg fikk jo prøvd meg i en slik rolle nå i de siste kampene av sesongen, sammen med Magnus, og det ga mersmak. Det har ikke vært noen selvfølge for meg å ha det som et mål, men nå synes jeg at timingen kan være riktig.

- Jeg har veldig godt kjennskap til de spillerne som er her. Jeg har vært her i mange år, jeg har spilt med flere, hatt noen av dem i ungdomslag og i tillegg vært med i prosesser rundt å hente de som er her. Så troppen kan gjøre noe med at timingen er riktig, samtidig som jeg liker meg veldig godt her. Folkene i og rundt klubben er noe som trigger meg å jobbe med, og når klubben vil ha meg i en så viktig rolle, så er det selvfølgelig ærefullt.

- Helt unikt

Han kom til KIL som spiller før 2015-sesongen, og det ble 66 kamper og seks mål for A-laget. Han har vært toppspillerutvikler, trener på KIL-akademiet, ledet Florø 2 og KIL 2, og vært en sterkt betrodd assistent hos flere.

Den tidligere midtbaneeleganten har også vært sportslig leder i KIL Fotball og jobbet svært tett med Eirik Mæland i to sesonger, før han også i 2023-sesongen var svært synlig i arbeidet med treningsprosessen og på feltet.

Sportslig leder Espen Nystuen beskriver den nye treneren på denne måten:

- Johan har gått gradene hos oss, og vi har sett ham ta steg i hverdagen hele tiden. Etter hvert er han blitt helt fantastisk på feltet. Uansett om det er unger han trener eller godt voksne spillere; Johan har et lag med mennesker som er helt unikt. Vi har voldsom tro på Johan. Han er ydmyk, lojal og en veldig fin fyr. Dette kommer til å bli bra, sier Nystuen.

Les også: Rabatterte priser på sesongkort ut året

Klubb som står samlet

Alle som kjenner og har fulgt Wennberg, vet godt at det bor en særdeles dyktig og engasjert trener i ham, selv om han selv sier han ikke har hatt sterke hovedtrenerambisjoner – før nå.

- Jeg har trivdes godt under dem jeg har jobbet med de siste årene. Eirik og jeg hadde to veldig, veldig fine år her. Jeg har fortsatt å jobbe med Vegard tidligere i år. Jeg har fått gjort mye av det jeg elsker, jeg har fått ha stor del i treningsprosess, utvikle enkeltspillere og lag, som er det som ligger meg varmest om hjertet, og da har jeg ikke følt at det har vært noe behov for meg å gjøre noe annet enn det jeg liker best.

- Hva blir annerledes nå?

- Det blir jo at man sitter med hovedansvaret for resultater. Jeg vet jo at vi er en klubb som står samlet om ting, og alle vil det samme. Men til syvende og sist blir det jeg og teamet som må se til at vi får gode resultater. Den måten å tenke på har jeg for så vidt hatt, jeg elsker å vinne. Det er ikke noe som bekymrer meg. Hvis jeg hadde følt på det, hadde det ikke vært riktig.

- Så jeg er ikke redd for å få ut mine ideer. Magnus og jeg begynte på et spillsystem og en tanke om fotball vi introduserte nå mot slutten her, og ønsker å bygge videre på det.

Angripe i forsvar og angrep

Laget tok tre strake seirer etter at Wennberg og Erga tok over det midlertidige ansvaret, og sikret tredjeplassen på tabellen.

De som fulgte nøye med da, fikk en forsmak på hva Wennberg håper å kunne tilby supportere på Gjemselund.

- Et lag som ønsker å dominere kampen. Det kan man gjøre på flere måter. Vi vil presse motstanderen, vi vil ha en klar og tydelig identitet som går på det å vinne ballen tilbake så fort som mulig. Når jeg ser på troppen nå, er dette spillere som skal angripe. Både når vi forsvarer oss og når vi angriper. Vi skal jakte etter å få ballen.

- Fremover skal vi være direkte nok og vi må ha en variasjon i spillet som gjør at vi blir vanskelige å ta ut. Vi skal ha energi, og angripe både i forsvar og angrep.

Les også: Rabatterte priser på sesongkort ut året

Gradvis stigning år for år

KIL Toppfotball har over mange år utviklet seg som klubb, og laget har tatt steg i riktig retning på tabellen over lengre tid. Årets plassering var den beste siden 2009, om man regner vekk nedrykkssesongen fra Eliteserien i 2010.

I årene før ble det opprykk, kvaliker og cupfinale. I 2020 et feilskjær preget av koronausikkerheten. I 2021 ble det opprykk. I 2022 ble det sjetteplass og kvalik. I 2023 ble det tredjeplass og kvalik.

Samtidig kommer det ned tre kanoner fra Eliteserien, i Stabæk, Aalesund og Vålerenga til neste sesong.

- Er vi litt under radaren og i angrepsposisjon på grunn av det?

- Ja, det tror jeg nok. Vi har hatt en stigning i resultater og tabellplassering, og jeg håper jo selvfølgelig å bygge videre på det. Vi vet også at det kommer ned tre gode lag som ønsker å rykke opp med en gang, og i tillegg er det flere lag som har blitt bedre utover i sesongen i OBOS-ligaen, som også vil bite godt fra seg. Så den blir knallhard, men vi skal være klare når det drar i gang.

- Er det for tidlig å snakke om ambisjoner og mål utover det å henge med i toppen?

- Ja, det tror jeg nok. Vi må bare fortsette å utvikle det vi har tro på. Det går på treningsprosess og en tydelig spill-idé, og bygge videre på det klubben har gjort over mange år, så vi får en tydelig identitet. Så det er klart også for spillerne hva som forventes, det tror jeg er viktig.

Les også: Åpen påmelding på KIL-akademiet

Helt rå på treningsprosess

Dette med treningsprosess er viktig for klubben. Alle grep, valg og beslutninger i hverdagen skal være styrt av den planen, slik det har vært jobbet over flere år.

Er det noen som kjenner den godt og vet hva det innebærer, er det Wennberg.

- Hvordan passet det med din måte å lede laget på?

- jeg har brukt stort sett mestedelen av tiden min på å enten utføre eller tenke på hvordan vi skal gjøre ting på treningsfeltet, så det er på en måte blitt litt min styrke, om man kan si det slik. Så er det jo slik at det går an å påvirke ting underveis i kamper også, og der har ikke jeg veldig mye erfaring. Jeg har ledet ganske få kamper.

Men jeg tror mye av grunnlaget som blir gjort; hvis du har gode treningsuker, hvis du har en god treningsprosess, hvis du er godt trent og har en tydelig spill-idé, så gir det gode forutsetninger for å vinne kamper. Det er det vi må ha som mål: Å bli helt rå på treningsprosess. Ha spillere som vet hva de skal gjøre og som er fryktelig godt trente. Jeg har veldig tro på det.

Les også: Rabatterte priser på sesongkort ut året

Annonse fra Obos-ligaen: