Mæland mot A-lisens

KIL er godt representert når det denne uka gjennomføres samling for trenere under A-lisensutdanning i Kongsvingerhallen.

Annonse:

KILs assistent- og spillerutvikler Eirik Mæland gjennomfører for tiden A-lisensutdanningen, og denne uka var det klart for første samling for Eirik og fem andre treneremner i Kongsvingerhallen.

- Det er skikkelig morsomt å være i gang. Det er mye å lære, og mange interessante mennesker å møte fra hele landet. Det er jo dette jeg vil, og utdanningen er et steg i riktig retning, fortalte Eirik etter å ha gjennomført en økt med KILs juniorspillere.

Foruten at Mæland er med som deltager på kurset, så har KIL Toppfotball stilt opp med sitt juniorlag slik at trenerne som er tilstede på samlingen i Kongsvingerhallen denne uken får praktisert ute på treningsfeltet. Noe som er en sentral del av løpet.

Første kursdag for A-lisensutdanningen ble gjennomført i går, og det er den første av totalt tre samlinger de utvalgte trenerne må igjennom fra nå og fram til mars 2021. UEFA A-lisensutdanningen består av tre fellessamlinger over totalt 16 dager.

IMG_1090
KIL 2/KIL G19 stilte opp for de seks trenerne som for tiden er under utdanningsløpet for en UEFA A-lisens.

Les mer om uttaket til UEFA A-lisens.

- Jeg er jo en ganske ung trener, og må jo fremdeles ta enkelte veivalg. Ønsker jeg på sikt å bli hovedtrener, være assistenttrener, spillerutvikler eller for eksempel speider.  Og akkurat dette kurset skal jo gi kompetanse og læring som tilsier at man kan ta en slik rolle på et toppfotballnivå, og gjør valget enklere, forteller Mæland videre.

Eirik Vespestad Mæland

 • Assistenttrener og spillerutvikler i KIL Toppfotball

 • Født: 15. februar 1989

 • Fra: Bømlo

 • Aktuelt: I gang med UEFA A-lisensutdanning

Og han kan også fortelle om litt reduserte samlinger - av naturlige årsaker:

- Nå er det litt spesielt på grunn av Covid-19. Mye av møtene går via teams (online møteplattform red.anm.), og samlingene er redusert fra de 48 som normalt sett skulle vært på samling i Trondheim i helgen til å bli seks trenere som samles rundt omkring i landet med veilederen. 

IMG_1059
Gjennomfører UEFA A-lisensutdanning: KILs Eirik Mæland er klar for å ta det neste steget i sin trenerutdanning.

Tidligere KIL-trener Hans Knutsen (hovedtrener i KIL, år 2000) er forøvrig NFFs mann som holder tak i samlingen i Kongsvingerhallen, og fungerer som Mælands veileder under A-lisensutdanningen.

- Vi ønsker å rette en stor takk til Kongsvinger og NTG for et strålende opplegg. Her lå alt til rette for en bra kurssamling. Tusen takk for hjelpen, sa Hans Knutsen etter siste dag. 

En UEFA-lisensiert trenerutdanning er gyldig over hele Europa. I Norge er man med UEFA A-lisens formelt kvalifisert til å være hovedtrener i Obosligaen og Toppserien, samt å være assistenttrener i Eliteserien.

Hovedtemaer under UEFA A-lisenskurset

 • Læring og formidling
 • Spillerutvikling
 • Å se fotball i et flerdimensjonalt perspektiv
 • Ledelse
 • Praksis på treningsfeltet
 • Fysisk trening
 • Kampanalyse
 • «Livet i toppklubb»

UEFA A-lisens

 • UEFA A-lisensutdanningen er trinn 3 av 4 i NFFs trenerutdanningsstige. Primærmålgruppa er trenere i toppfotballen eller på høyt spillerutviklingsnivå, sekundært trenere som i framtida kan tenkes å virke i toppfotballen eller på høyt spillerutviklingsnivå, skriver NFF om utdanningstrinnet.

Annonse fra Obos-ligaen: