Melder overgang til kontoret: Jahr er KILs nye speider

Kristian Jahr både startet og avsluttet karrieren som spiller i KIL. Nå er han ansatt som klubbens nye speider.

Annonse:

34-åringen debuterte for KIL på nivå to helt tilbake i 2008, og etter noen år i andre klubber, vendte han tilbake til Gjemselund før 2022-sesongen.

Det året spilte han en helt sentral rolle i hjertet av forsvaret, da KIL som nyopprykket til slutt kapret en kvalikplass og la ut på en omfattende norgesturne i jakten på opprykk.

Forrige sesong var han dessverre mye på sidelinjen grunnet skader. De kampene han kom på banen, viste likevel hvor viktig Jahr var for laget. Med sin evne til å gjøre alle rundt seg bedre, bidro han til 20 poeng på de ni kampene han spilte. 2,2 poeng i snitt er opprykkstall med Jahr på banen.

- Det ble en del innhopp, så det var ikke nødvendigvis så mange minuttene man var på banen. Men jeg følte absolutt at jeg hadde noe å bidra med da jeg var i form. Før kvaliken, da jeg fikk startet noen kamper, tenkte jeg at ting så bra ut. Men så kom det en ny skade, og det ble en kamp mot klokka for å rekke kampen mot Kristiansund. Jeg var veldig skuffet da jeg ikke ble klar til den, sier Jahr.

Her kan du sikre deg sesongkort: Salget er åpent

For nå er valget om å legge på skoene på hylla tatt.

- Fjorårssesongen ble ikke slik jeg hadde sett for meg. En trøblete sesong, med mye skader. Selv om vi ikke snakket så mye om 2024 som spiller, tror jeg begge parter skjønte at det kanskje er greit å kaste inn håndkleet nå. 

Prakteksempel på hovedstrategi

Da det besluttet at KIL søkte en speider som skal bidra i klubbens arbeid med spillerlogistikk, slo Jahr til. Det var veldig stor interesse og en stor søkermasse.

- Jeg søkte på den stillingen. Jeg var gjennom noen intervjurunder, fikk en caseoppgave jeg jobbet med og presenterte og så endte det med et tilbud om speiderrollen i romjula.

- Jeg er veldig fornøyd med det. Jeg tror det er en rolle jeg kan trives kjempegodt med. Det virker veldig spennende, og jeg er veldig glad for at jeg fortsatt kan jobbe innenfor fotballen nå som jeg legger skoene på hylla, sier Jahr.

KIL-sjef Espen Nystuen ser på ansettelsen som et prakteksempel på klubbens langsiktige tankegang og «circle of life».

- Vi ønsker at spillere skal spille her, få sin utdannelse hos oss, komme tilbake som spillere med erfaringer og lærdom og bli hos oss i klubben etter karrieren. Dette er et perfekt eksempel på hvordan vi ønsker å drive klubben og på det som er vår hovedstrategi. Det er nøkkelen for å overleve over tid og skape en kultur i en klubb. Dette er jeg veldig fornøyd med, sier Nystuen.

Kroppen tok valget

Onsdag var han i gang på brakka på Gjemselund. Spillergruppa samles ikke før over helgen, men i administrasjonslokalene er arbeidet i full sving.

- Det blir sikkert litt rart når gutta samles her, og jeg sitter inne på et kontor når de koser seg og med kortspill og gjør seg klar til en økt. Men samtidig kjenner jeg at det er litt godt å være ferdig også.

- Jeg har sagt til de fleste at det ikke var så trist å legge opp som jeg hadde sett for meg. Jeg merket at kroppen ikke fungerte. Jeg har gruet meg litt til å ta det valget, men nå følte jeg at valget ble tatt litt for meg og at jeg slapp å dvele ved det.

Nå blir hovedjobben å sørge for at KIL får tilgang på gode fotballspillere. Med en lang karriere som aktiv spiller i Norge bak seg, tror også Jahr at det er en av flere fordeler han har når han går over i ny rolle.

- Jeg skal bruke de mange kjennskapene mine så godt som mulig. Jeg tror også det er en fordel å ha en speider som nå har spilt her i to år, som kjenner til hvordan trenerne ønsker å spille. Det kan gjøre det lettere å finne en spiller som kler måten KIL vil spille på.

Den ekstra innsatsen

Hverdagen fremover er han litt usikker på, men han er allerede godt i gang.

- Det er litt uvisst, med en ny rolle for meg. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, men jeg har en tanke bak det. I romjula har jeg sittet mye allerede og sett på spillere, og har mange timer foran dataen. Når treningskamper og slike ting kommer i gang, er det veldig lurt å se så mye som mulig live, for å få det helhetlige bildet enda bedre. Det blir mange timer med skjermen og jeg skal prøve å se så mye som mulig live.

- Hva bør en KIL-spiller ha og være?

- Hvis man tenker kun som spiller, bør det være en som er god med ball. Vi ønsker å være et spillende lag, og jeg vet at trenerteamet setter pris på en som kan håndtere ballen. Og så er vi jo litt «gutta på skauen», da, så det bør være litt pondus på dem også. Godt trente, profesjonelle karer.

- Det er blitt et ordentlig proft opplegg i KIL, så det må være spillere som er sultne og villige til å legge inn den ekstra innsatsen for å bli god. Jeg tror også at det i denne rollen er viktig å bruke kontaktnettet mitt for å finne ut hvilke typer de er. Det tar jeg med meg fra min egen spillerkarriere, at det å sette sammen en gruppe som fungerer godt sammen, er ekstremt viktig.

Lengre perspektiv

For første gang på mange år, skriver Jahr en avtale som strekker seg lengre enn ett år. Denne kontrakten er på fire år. Det synes både han og kona er fint.

- Jeg skal være lenge i Kongsvinger nå. Det er litt deilig å kjenne at jeg kan senke skuldrene litt, og vite at jeg har en jobb i januar uten å lure på hva jeg skal gjøre hver desember, sier Jahr med et smil.

Onsdag sendte han ut en melding til spillergruppen der han informerte om valget sitt. Og selv om han skal fortsette i klubben, ønsker han å takke for tiden sin som spiller.

- Jeg vil likevel takke spillergruppa, som jeg har delt garderobe med hver dag i to år. Det har virkelig vært en sann glede, og det er kjempefin gjeng. Vi har vært nær å lykkes med å rykke opp i begge årene. Men den måten klubben drives på, og slik det jobbes her, er jeg helt sikker på at KIL kommer til å lykkes med det på et tidspunkt.

Annonse fra Obos-ligaen: