Skotten som endret mye

KIL Toppfotball har hatt mange profilerte trenere gjennom årene. Men det spørs om ikke skotten Danny McLennan kanskje er den mest utagerende fyren som har sittet på KILs sidelinje.

Annonse:

MIMRE-TIDER
Styremedlem i KIL Toppfotball Bjørn Taalesen er utfordret til å mimre litt. Som tidligere sjefredaktør i Glåmdalen og Sportssjef i TV 2 har han opplevde KIL-fotballen fra ulike ståsteder. Dette er hans bidrag til Mimre-tidene. Kanskje kan det gi inspirasjon til andre som kunne tenke seg å dele KIL-minner med oss? KIL.no kan love at også din mimre-historie vil ble delt med andre. Send din historie til [email protected].

Skotten som endret mye

Det meste ble veldig annerledes fra den dagen McLennan satte sin fot på norsk jord. Det ble på mange måter et skikkelig kultur kræsj da denne skotten dukket opp på Gjemselund i 1978.
McLennon hadde selv bakgrunn som spiller fra flere toppklubber i Skottland. Han ble faktisk skotsk ligamester med East Fife i sin tid, og spilte også bla for Dundee og Sterling. Da han kom hit 53 år gammel hadde han vært landslagstrener både i Bahrein og Irak.

Det var daværende Hydro-direktør Claus Clausen som var KIL-leder på den tiden. KIL var i 2.divisjon og hadde store ambisjoner. Jeg husker ikke hvorfor, men av en eller annen grunn ble jeg sendt til Kristiansand for å møte skotten fra Englandsferga og lose ham fra Sørlandet og inn i de dype skoger østafjells. Jeg husker faktisk at jeg allerede på den turen innså at mye snart ville bli veldig annerledes for en gjeng KIL-spillere som til da kanskje ikke hadde opplevd noen annerledes og varierende treningskultur i sin karriere.

For McLennon stilte helt nye og veldig annerledes krav både i trenings intensitet og alvoret rundt idretten. Storscorer Erik "Gullfot" Nystuen sa senest på KILs julekalender i fjor at det kanskje var McLennan og hans intense krav som markerte skillet mellom KIL-fotballen før og etter. McLennan brakte med seg en ny kultur, og kanskje med den en helt annen seriøsitet til fotballen for de som orket å holde ut med skottens høylytte regime. Den skotske forandringen varte i to sesonger. Selv i dag huskes han veldig godt av mange og det vrimler av gode historier om hendelsene innad i KIL-rekkene fra den gang. McLennon satte utvilsomt sine spor i skogen.

Etter oppholdet her fortsatte McLennan en omfattende internasjonal karriere som til slutt endte med at han til sammen var trener for ti ulike landslag. Minnet om han lever fortsatt hos flere i KIL-rekkene, noe som tyder på at han måtte ha lagt igjen noe vesentlig her. Danny McLennon kom seg til slutt hjem til Skottland, etter blant annet å ha ledet land som Jordan og Liberia. McLennon døde av slag 79 år gammel i 2004. For spesielt interesserte finnes det på YouTube et spennende filminnslag om McLennons karriere. I den filmen dukker også KILs klubb emblem opp!

Av Bjørn Taalesen

Se YouTube-klippet om Danny McLennan her!

Annonse fra Obos-ligaen: