Cupfinalen 2016

For første gang i historien klarte KIL å gå hele veien til Ullevaal (Foto: NTB Scanpix).

Annonse:

- Dette er en av historiens største overraskelser. Det er enormt, sa Arne Scheie etter KILs historiske seier borte mot Strømsgodset 27. oktober.

KIL vant 2-1 etter scoringer av Fredrik Mani Pålerud og Ørjan Røyrane.

- Jeg er så stolt over guttene. De har jobbet hardt hver eneste dag og har trodd på alt vi gjør og at vi kan slå alle, sa Luis Pimenta etter kampslutt.

Det er så ubeskrivelig. Dette er stort for en simpel skogsgutt fra Finnholt.

— Fredrik Mani Pålerud

- Hva skal man si? Jeg trodde jeg hadde kjent på en deilig følelse før, men det hadde jeg ikke. Det er så ubeskrivelig. Dette er stort for en simpel skogsgutt fra Finnholt, sa målscorer Pålerud etter seieren.

KIL har blitt stoppet i fire NM-semifinaler tidligere, men på det femte forsøket skjedde det. KIL var klare for Ullevaal. KIL-gutta hadde sjarmert hele fotball-Norge med lekker fotball, ekstrem vinnervilje og en cupbragd som muligens overgår 80- og 90-tallheltenes fotball-eventyr. 

Veien til Ullevaal

Men veien til Ullevaal er aldri lett. Det er mange hindre på veien. Dette er KILs vei til Ullevaal. 

1. runde: Flisa - KIL

Flisa var første motstander ut på KILs vei til Ullevaal. Oppgjøret ble spilt foran 450 tilskuere på Flisa. Som lokaloppgjør flest, ble kampen en tøff batalje – i hvert fall resultatmessig.

Martin Skjelbreid Ellingsen ble matchvinner.
Martin Skjelbreid Ellingsen ble matchvinner.

KIL dominerte banespillet fullstendig, men Flisa la ned en vanvittig innsats og ga kamp til døra. Det endte til slutt med en knepen KIL-seier.

Det var Martin Ellingsen som etter 73 minutter sørget for scoring etter at Christian Røer la inn i feltet. Scoringen var på ingen måte utsøkt og Ellingsens edle deler kom godt til nytte.

- Utstyret kom virkelig godt til nytte der, sier Martin Ellingsen lattermild om scoringen og fortsetter:

- Det var en viktig scoring. Første runde i cupen er alltid vanskelig, vi dominerte stort, men Flisa ga oss hard kamp. Det var deilig å sikre avansement.

Flisa - KIL 0-1 (0-0)
Flisa stadion
450 tilskuere

Gule kort: Ole Kristian Myhre, Flisa. Daniel Rojas, KIL.
Rødt kort: René Eriksen, Flisa.

0-1 Martin Ellingsen (73)

KIL (4-4-2):
Daniel Rojas – Christian Røer, Adrian Ovlien, Kirill Suslov, Lars Rydje (Markus Skjellum fra 78.) – Mathias Gjerstrøm, Harald Holter, Emile Dadjo (Martin Ellingsen fra 46.), Johan Wennberg – Ioannis Sotiroglou, Mats Cato Moldskred (Simen Stølen fra 46.).

Benken: Otto Fredrikson, Maikel Nieves, Ørjan Røyrane, Espen Nystuen, Martin Ellingsen, Markus Skjellum, Simen Stølen.

2. runde: Elverum - KIL

1-0-seier holdt også mot Elverum.
1-0-seier holdt også mot Elverum.

KIL ble satt opp mot Elverum på bortebane i andre runde. Og som spådd på  forhånd ble oppgjøret en real krigekamp.

Martin Ellingsen og flere KIL-spillere hadde store muligheter til å score, men det var et uheldig selvmål tidlig i kampen som skilte lagene. Elverum hadde sine muligheter til å score og det vordende OBOS-liga-laget presset på mot slutten, men alt i alt vant KIL fortjent 1-0.

- Det viktigste var å komme videre og det klarte vi. Det var ingen bra kamp, men vi er videre til tredje runde og har muligheten til å møte enda bedre lag, sa Martin Ellingsen etter kampen.

Elverum - Kongsvinger 0-1 (0-1)
Elverum stadion
685 tilskuere

Gult kort: Kristian Bråtebæk, Elverum.

0-1 Lars Petter Streitlien (selvmål, 13)

KIL (4-4-2):
Daniel Rojas - Christian Røer, Adrian Ovlien, Kirill Suslov, Jørgen Richardsen (Fredrik Pålerud fra 46.) - Martin Ellingsen, Ørjan Røyrane, Emile Dadjo (Harald Holter fra 73.), Mathias Gjerstrøm - Mats Cato Moldskred (Maikel Nieves fra 46.), Ioannis Sotiroglou

Benken: Otto Fredrikson, Fredrik Pålerud, Espen Nystuen, Harald Holter, Johan Wennberg, Maikel Nieves, Adem Güven. 


3. runde: KIL – Strømmen

KIL kom tidlig under i oppgjøret mot divisjonskollega Strømmen i cupens tredje runde på Gjemselund. KIL var  det førende laget og skapte mange gode sjanser til å score, men uttellingen uteble.

Utligningen kom imidlertid etter et voldsomt KIL-press mot slutten av andreomgang. Maikel Nieves headet inn 1-1 på en corner.

Kampen ble ikke avgjort verken etter ordinær tid eller etter ekstraomganger, og det måtte straffer til for å skille lagene.

- Vi var tålmodige, fokuserte og lojale. Strømmen ledet, vi skapte store sjanser og utlignet fortjent etter hvert. Daniel Rojas var fantastisk på straffene og det var deilig å sikre seieren, sa Luis Pimenta etter kampen.

- Målet vårt har hele tiden vært å teste oss mot de beste lagene og nå har vi den muligheten, la treneren til.

KIL – Strømmen 5-4 (0-1 pause, 1-1 fulltid, 1-1 e.e.o)
Gjemselund stadion
1151 tilskuere

Gule kort: Kirill Suslov, Maikel Nieves, Espen Nystuen, KIL. Espen Rødsand, Mustapha Achrifi, Markus Dahlen Brændsrød, Strømmen.

0-1 Olav Øby (20)
1-1 Maikel Nieves (77)
2-1 Adem Güven (straffe)
2-2 Markus Nakkim (straffe)
3-2 Mats Cato Moldskred (straffe)
3-3 Fredrik Nilsen (straffe)
4-3 Martin Ellingsen (straffe)
4-4 Aleksander Melgalvis (straffe)
5-4 Ioannis Sotiroglou (straffe)

KIL (4-4-2):
Daniel Rojas - Adrian Ovlien, Espen Nystuen, Kirill Suslov, Jørgen Richardsen (Fredrik Pålerud fra 46.) - Martin Ellingsen, Mathias Gjerstrøm (Adem Güven fra 60.), Emile Dadjo (Harald Holter fra 60.), Maikel Nieves - Mats Cato Moldskred, Ioannis Sotiroglou

Benken: Otto Fredrikson, Fredrik Pålerud, Christian Røer, Daniel Lysgård, Harald Holter, Johan Wennberg, Adem Güven. 

4. runde: KIL – Brattvåg

I cupens fjerde runde ble overraskelseslaget Brattvåg slått 1-0 på Gjemselund. KIL avanserte dermed til kvartfinalen for første gang på tjue år. Det var årets toppscorer Adem Güven som sørget for scoring.

KIL vant med 1-0 igjen.
KIL vant med 1-0 igjen.

- Vi er 90 minutter unna semifinale i cupen – det er utrolig stort. Nå er det lov å drømme, sa Luis Pimenta etter kampen.

- Jeg er veldig stolt, dette er veldig stort og det var ordentlig artig. Det betyr mye for klubben, for spillergruppa og byen. Gutta får nok en veldig god opplevelse og jeg håper det kan skape cup-stemning i byen, la Espen Nystuen til.

På spørsmål om KIL kunne gå hele veien til Ullevaal svarte KIL-sjefen følgende:

- Ja, alt er mulig. I en enkeltkamp kan alt skje.

KIL – Brattvåg 1-0 (0-0)
Gjemselund stadion
1447 tilskuere

Gule kort: Emile Dadjo, Johan Wennberg, KIL. Kristoffer Hildrestrand, Eirik Nakken Høivik, Lamine Larbi Nekrouf, Brattvåg

1-0 Adem Güven (71)

KIL (4-4-2):
Otto Fredrikson - Fredrik Pålerud, Espen Nystuen, Kirill Suslov, Jørgen Richardsen - Martin Ellingsen, Mathias Gjerstrøm (Adrian Ovlien fra 90.), Emile Dadjo (Johan Wennberg fra 59.), Maikel Nieves - Ioannis Sotiroglou (Mats Cato Moldskred fra 73.), Adem Güven

Benken: Daniel Rojas, Adrian Ovlien, Christian Røer, Johan Wennberg, Harald Holter, Mats Cato Moldskred


Kvartfinale: KIL - Sandefjord

KIL-sjef Espen Nystuen ønsket seg Sandefjord på Gjemselund i kvartfinalen og han fikk ønsket oppfylt.  

Et sprudlende KIL-lag kom ut på banen og skapte sjanser fra start. KIL sleit litt med spillet etter hvert og det ble en tøff batalje på Gjemselund. Men for tredje gang i år måtte Sandefjord dukke under for Martin Ellingsen, Adem Güven og resten av KIL-gutta.

- Det er utrolig stort for både meg og KIL. Vi sliter litt med spillet vårt, men vi kriger godt og vinner fortjent, sa Martin Ellingsen som headet inn 1-0-scoringen etter åtte minutter.  

Vi skal til Ullevaal. Vi skal skrive ny historie.

— Martin Skjelbreid Ellingsen

- Vi skal til Ullevaal. Vi skal skrive ny historie, fortsatte Ellingsen ambisiøst.

Sandefjord utlignet til 1-1 i andreomgang, men så tok KIL-gutta over kampen igjen. Tjue minutter før slutt sørget Adem Güven for at KIL skulle spille semifinale for første gang siden 1996.

KIL-spissen har vist seg som en mann for de store anledningene i år og Güven scoret på nesten samme vis som Geir Frigård gjorde mot Juventus i 1993 og satte ballen i mål fra nesten død vinkel. Vanvittig prestasjon.  

- Fansen var helt fantastiske og det var utrolig morsomt å gå videre. Supporterne ga oss enormt mye energi og vi har skikkelig lyst til å gi dem den første cupfinalen i KIL-historien, sa en tydelig rørt hovedtrener rett etter kampslutt.

Seieren over Sandefjord sikret klubbens femte semifinale i cupen gjennom tidene.

KIL – Sandefjord 2-1 (1-0)
Gjemselund stadion
2210 tilskuere

Gule kort: Hélio Pinto, KIL. Christer Hansen, Pau Vicente Morer, Sandefjord.

1-0 Martin Ellingsen (8)
1-1 Kevin Larsen (58)
2-1 Adem Güven (70)

KIL (4-4-2):
Otto Fredrikson - Fredrik Pålerud, Adrian Ovlien, Kirill Suslov, Jørgen Richardsen - Harald Holter, Martin Ellingsen, Ørjan Røyrane (Mame Niang fra 87.), Hélio Pinto (Johan Wennberg fra 77.) - Adem Güven (Espen Nystuen fra 83.), Maikel Nieves

Benken: Daniel Rojas, Markus Skjellum, Espen Nystuen, Dylan Murnane, Johan Wennberg, Mame Niang, Simen Stølen. 


Semifinale: Strømsgodset – KIL

Rammen rundt semifinalekampen borte mot Strømsgodset var perfekt og om lag tusen KIL-supportere gjorde en strålende innsats på tribunen.

Supporterne annonsert at KIL skulle ”ta Drammen nå og champagnen på Ullevaal”, men det så ikke sånn ut den første halvtimen. KIL meldte seg imidlertid på i kampen og det stod 0-0 til pause.

Noen minutter ut i andreomgangen eksploderte KIL-svingen da Fredrik Mani Pålerud på utsøkt vis sørget for 1-0 til KIL etter en herlig assist fra Harald Holter.

Hjemmelaget utlignet ti minutter senere og mange tenkte nok at eventyret var over. Men de tok feil.

KIL fortsatte å tenke framover og etter hvert satt 2-1-scoringen i mål. Adrian Ovlien sendte ballen inn foran mål og Ørjan Røyrane sørget for 2-1 til stormende jubel fra KIL-supporterne.

KIL-gutta kjempet som løver og da fløyta gikk var det mange som fikk en drøm oppfylt. Det var ikke snakk om tårer i øyekroken. Det rant nedover kinnet. KIL er klare for Ullevaal.

- Jeg hadde aldri i verden sett for meg dette her. Det føles helt uvirkelig, sa Fredrik Pålerud etter kampen.

Finnholt-gutten scoret 1-0-målet.

- Jeg har aldri hatt en bedre følelse noensinne. Det var helt sjukt. Vi er i cupfinalen.

FredrikPGodsetNMEG.jpg
Fredrik Mani Pålerud satte inn 1-0 - et hellokalt mål med assist fra Harald Holter.
Cupfinalelaget.
Cupfinalelaget.

Det stod 0-1 til pause på Ullevaal. Det var absolutt muligheter her.

Men i andreomgang ble forskjellen stor. Og på femten minutter scoret seriemesterne tre mål.

Helland ble dagens store RBK-helt med hat-trick.

Kampen endte til slutt med en solid 4-0-seier til Rosenborg. Men KIL-gutta hadde ikke tapt. Vi hadde vunnet sølv.

- Jeg er vanvittig stolt over at vi er her. Vi gjør en god jobb, er trofaste og vi tør å spille vårt spill. Det var en fantastisk opplevelse, men i dag tapte vi for et bedre lag, sa Fredrik Mani Pålrud etter kampen.

Kongsvinger – Rosenborg 0-4 (0-1)
Ullevaal stadion
26 912 tilskuere

Gule kort: Kirill Suslov, Harald Holter og Mame Niang, KIL.

0-1 Pål André Helland (12)
0-2 Tore Reginiussen (50)
0-3 Helland (63)
0-4 Helland (65)

KIL (4-4-2):
Otto Fredrikson, Fredrik Pålerud, Adrian Ovlien, Kirill Suslov (Espen Nystuen fra 72.), Jørgen Richardsen – Martin Skjelbreid Ellingsen, Harald Holter (Johan Wennberg fra 68.), Ørjan Røyrane, Helio Pinto – Adem Güven (Mame Niang fra 66.), Maikel Nieves

Benken: Daniel Rojas, Christian Røer, Espen Nystuen, Johan Wennberg, Mame Niang, Simen Stølen, Dylan Murnane.  


Annonse: