Kjempet seg tilbake fra skademareritt

Markus Myre Aanesland har kommet tilbake fra tre karrieretruende skader. Nå er han Ridoaun Essaehs største motivasjon på vei tilbake fra sin skade og 2019 skal bli hans år.

Annonse:

- Det er mildt sagt et helvete.

Ordene tilhører Markus Myre Aanesland. KIL-gutten har fått store deler av tenårene ødelagt på grunn av tre karrieretruende kneskader.

- Det har vært utrolig frustrerende. Det er mange tanker som går gjennom hodet og man får virkelig testet psyken. Men det handler om å innstille seg på at man må komme seg gjennom det for å oppnå drømmen, forteller 20-åringen.

Aanesland opplevde sin første store skade i 2015. Kantspilleren var først tilbake i 2016, men senere det året røk det andre kneet og unggutten måtte på nytt belage seg på nesten ett år på sidelinja.

I fjor ble kantspilleren skadet på nytt, men heldigvis ikke like alvorlig som tidligere. 20-åringen har imidlertid hatt en lang vei tilbake.

- Jeg er tilbake nå og for øyeblikket holder jeg på å komme meg tilbake i kampform. Forhåpentligvis er jeg klar for en full kamp når serien starter, sier han med et stort smil.

- Utrolig viktig for meg

I siste seriekamp i fjor pådro Ridoaun Essaeh seg en alvorlig kneskade og han går derfor gjennom det samme helvete som lagkameraten og samboeren Aanesland har gjort.

KIL-backen har kastet fra seg krykkene og er i gang med å trene det skadete beinet.

- De første ukene har vært jævlig; det er vondt og du klarer ikke å gå. Nå får jeg gjort mer og jeg ser at det går riktig vei. Det er viktig for motivasjonen, forteller Ridouan Essaeh. 

- Ridouan har vist god karakter og du ser han har fremgang. Det er morsomt å se, kommenterer Aanesland.

rid
Ridouan Essaeh og Markus Aanesland hjelper hverandre med å holde humøret oppe!

Essaeh forteller at lagkameraten, kompisen og samboeren har vært – og er - særdeles viktig for han på veien tilbake på fotballbanen.

- Markus er utrolig viktig for meg. Mange har forbilder som Ronaldo og Messi, men for meg er Markus et forbilde. Han har gått gjennom tre skader og kommet tilbake hver gang. Han har fortsatt store mål og drømmer. Han har vist meg at det er mulig å komme tilbake. Det er motiverende, sier den tidligere Skeid-spilleren.

Kommet sterkere tilbake

Å ryke korsbåndet er en av de verste skadene en fotballspiller kan oppleve, ikke minst på grunn av at det tar lang tid å komme tilbake.

- Etter operasjonen går man seks uker uten å gjøre noen ting og man ser at musklene forsvinner litt etter litt. Du får virkelig testet psyken, men det handler om å stålsette seg og tenke at man kan komme sterkere tilbake, sier Aanesland.

Kantspilleren har ikke bare ordene i orden, men fysikken hans viser prov på at det er mulig å komme bedre rustet tilbake fra skade.

- Før jeg ble skadet var jeg en spinkel liten gutt. Rent fysisk har jeg blitt mye større, sterkere og raskere. I tillegg har jeg utviklet en mye råere mentalitet. Det er mye enklere å løpe den ekstra meteren nå, forteller 20-åringen.

- Jeg blir helt målløs når han prater om det, kommenterer Essaeh.

Og fortsetter:

- Måten han har klart å komme seg tilbake på er ekstremt imponerende. Det er noe som svitsjer i hodet hans og man ser det i øynene hans. Han er utrolig bestemt. De erfaringene har hjulpet meg veldig mye. 

aa2
Markus Aanesland har bygget en enorm fysikk. - Sjekk de lårene, kommenterer Essaeh.

Essaeh hadde nok hatt vanskeligheter med å finne en bedre samboer og lagkamerat en Markus.

- Han gir meg mange gode tips hver eneste dag og er på mange måter min personlige trener. I tillegg tar han av seg det meste av ryddingen og vaskingen hjemme, sier Essaeh og smiler.

- Og så lager jeg maten, skyter Aanesland inn.

- Ja, det er fordi jeg ikke kan lage mat, sier Essaeh og ler.

Store mål og drømmer

At Aanesland har kommet tilbake fra tre alvorlige skader er ikke noe annet enn imponerende.

- Hva er det som motiverer deg?

- Det som motiverer meg er å bli ordentlig god og spille i utlandet. Det er den store drømmen min og det som motiverer meg i hverdagen, svarer den tidligere Stabæk-spilleren.

- Det er mange tanker som går gjennom hodet når man er skadet og man får mye tid for seg selv. Man får tid til å tenke hva man vil i livet og man ser hva man mister. For meg er det viktig å spille fotball og da må det gjøres en jobb uansett utfordring. 

I fjor fikk Aanesland 15 kamper for KIL i OBOS-ligaen – de fleste som innbytter. 20-åringen fikk vist fram tekniske kvaliteter, stor fart og en enorm arbeidsinnsats.

- Hvordan blir 2019-sesongen for deg?

- De skal bli bra, det kan jeg love dere!

- Jeg føler at jeg er godt i gang og på god vei nå. Jeg håper å spille så mye som mulig og jeg skal gripe de sjansene jeg får, legger han til.

Kantspilleren har store forventinger til seg selv.

- Jeg har store mål, men det handler om å gjøre arbeidet hver dag – hele tiden. Jeg mener selv jeg har kapasitet til å gjøre det bra.

Essaeh har også høye forventinger til lagkameraten.

- Jeg har store forhåpninger til Markus og jeg tror han kan herje. Han har ferdigheter til å score mange mål og assist. Jeg tror publikum vil nyte det de ser av Markus, sier backen.

Fine utviklingsmuligheter

Aanesland skryter veldig av utviklingsmulighetene i KIL. Det var også en avgjørende faktor til at unggutten kom inn portene på Gjemselund i fjor.

- KIL er først og fremst en veldig profesjonell klubb. Her kan man leve fotballivet. I tillegg står klubben for en spillestil hvor man kan ytre seg selv på banen, sier han.

Og fortsetter:

- Ellers er det ikke så mange distraksjoner på Kongsvinger. Du får fred og ro til å utvikle deg. Det er rett og slett ikke noe annet å gjøre enn å bli god i fotball her.

 Klubben har en målsetning om å være en topp 20-klubb i Norge. Det mener Aanesland er helt realistisk.

- Hvorfor ikke? Jeg føler vi kan gå enda høyere. Gutta er gode, sier han.

Essaeh skyter inn:

- Jeg har sagt til gutta at de får gjøre jobben og at vi spiller i Eliteserien i 2020. Det er fullt mulig og jeg har trua.

aa3
KIL-gutta trener mye sammen - og selvfølgelig med kyndig veiledning fra KILs medisinske apparat.

 

Annonse fra Obos-ligaen: