Det jobbes godt i utviklingsavdelingen

- Vi har jobbet systematisk og målrettet over tid med å skape et godt utviklingsmiljø, sier fagansvarlig Trond Amundsen, som oppsummerer året 2018 og samtidig presenterer trenerteamet for 2019.

Annonse:

Året 2018 begynte godt: KILs utviklingsavdeling ble klassifisert på 2 stjerner i Norsk Toppfotballs Akademiklassifisering. Klubben får mye skryt for arbeidet som er lagt ned fra sentralt hold.

- Vi har jobbet systematisk og målrettet over tid med å skape et godt utviklingsmiljø for unge fotballspillere. Akademiklassifiseringen har hjulpet oss til en hver tid å være i refleksjon, samtidig som det har vært et viktig instrument for å revidere og justere detaljer på kjerneområder som er viktig for god spillerutvikling, forteller Trond Amundsen som er fagansvarlig i KIL og hovedtrener i fotball på NTG Kongsvinger.

- Funnet rett utviklingsarena

Amundsen forteller at klubben har gjort noen viktige beslutninger i år om å finne rett kamparena til klubbens yngste spillere.

- Vi har stilt veldig ungt lag i Interkrets B for at vi mener at det er rett kamparena for optimal utvikling. Kamparena er en veldig viktig del av utviklingen, slår han fast.

KIL-legenden Knut Nordnes og unge fremadstormende Jørn Ole Korslund har ledet ungguttene i år.

- Trenerteamet har gjort en veldig bra jobb. De har klart å prestere bra og holde plassen med et veldig ungt lag. Samtidig har de fulgt systematikken og planverket som er forankret i klubben. Det har vært god systematikk over arbeidet, og det mener vi gir god utvikling over tid, fortsetter Amundsen.

Når det gjelder KIL 2, som rykket opp til 3. divisjon, forteller klubbens fagansvarlig om viktigheten av å skape en enda bedre kampplattform i 2019. 

- Det har vært en arena som har hatt større fokus på å vinne kamper for å sikre opprykket til 3. divisjon, noe som gjør at vi står optimalt rustet når det gjelder kamparena neste år, sier han.

Og fortsetter:

- Klubben har allikevel tenkt utvikling og ikke gått på kompromiss med det på grunn av målet om å sikre opprykk. Et eksempel på det er at vi tok en beslutning om å låne ut Martin og Ludvig til Asker for å sikre best mulig kamparena for deres utvikling. 

Som et ledd i god spillerutvikling har flere KIL-juniorer fått kjenne på nivået med å trene med A-laget gjennom året.

- Flere unggutter har fått muligheten opp på A-laget og dermed fått en god mulighet til å kalibrere referanser. De har fått sett hva som kreves, noe som er viktig for å kunne ta det neste steget, mener Amundsen.

Fem nøkkelhendelser i 2018

Her følger en kort oppsummering av fem utvalgte hendelser i utviklingsavdelingen fra 2018. 

En av landets beste på skole/fotball-samarbeid

Som nevnt innledningsvis har klubben over tid arbeidet med Norsk Toppfotballs Akademiklassifisering. Modellen har satt klare klar til klubben i forhold til ti kjerneområder som er viktig for god spillerutvikling.

Spesielt skryt får klubben for skole/fotball-samarbeidet og for planverket. 

- KIL scorer nest best av samtlige klubber på skole/fotball-samarbeidet. Det er vi stolte av. Samarbeidet vårt med NTG og NTG-U er helt avgjørende for det, forteller utviklingsansvarlig Erik Gusterud. 

- Gjennom NTG kan vi tilby et 6-årig utdanningsløp. Det er helt unikt. At klubb og skole jobber tett sammen – med en felles identitet – er utrolig viktig. Rapporten beviser at vi har noe bra på gang.

Gusterud forteller om et godt utviklet planverk som hele tiden kalibreres opp mot hva som er bra-referansen.

- Møter med de fremste utviklingsmiljøene internasjonalt forteller om stor systematikk i utviklingsarbeidet. Trond Amundsen skal ha utrolig mye skryt for jobben han har lagt ned med å lage et felles planverk for KIL og NTG. 

storhallen
KIL og NTG samarbeider tett og godt.

Proffkontrakt for lokal unggutt

Flere KIL-unggutter har markert seg svært positivt i år og det er flere juniorer som har gjort seg bemerket på A-lagstreninger. En som i flere år har lagt ned en utrettelig innsats for å nå målet om A-lagskontrakt med KIL er Grue-gutten Daniel Lysgård.

Tidligere i år fikk unggutten debuten sin i OBOS-ligaen. Noen uker senere skrev han under på sin første proffkontrakt med klubben.

- Daniel er en gutt som jobber veldig hardt for å nå sine mål, og han er ydmyk og flink til å ta til seg de beskjedene han får med tanke på ting han må jobbe med, sier KIL-sjef Espen Nystuen.

Lysgård er for øvrig den tredje 99-modellen som har gått gradene i klubbens utviklingsavdeling og kjempet seg til A-lagskontrakt.

DanielL
Daniel Lysgård har fått proffkontrakt og debutert i OBOS-ligaen i år.

Opprykk til 3. divisjon

KIL-legendene Charles Berstad og Jørn Karlsrud har ledet KIL 2 i årets 4. divisjon med en klar målsetning om å rykke opp.

KIL 2 sikret opprykket med en overbevisende 15-0-seier over Trysil på Gjemselund. Laget havnet to poeng foran Lillehammer til slutt.

- Sesongen gjennom har vært fenomenal. Vi er stolte av gutta. Det er en gjeng med godt humør som er sammensveiset på alle måter, både på og utenfor banen, sier KIL-legendene.

- Vi har vært klare og tydelige på veien; målet var opprykk og jeg synes vi sammen har gjennomført til punkt og prikke, fortsetter trenerne.

Opprykket til 3. divisjon gir KILs lovende unggutter en tøffere og presumptivt mer utviklende arena å spille på.

- Neste år får guttene et mye bedre sportslig tilbud. Mange av gutta trenger det for å fortsette utviklingen, poengterer Berstad og Karlsrud.

IMG_0464
Opprykksjubel på Gjemselund!

Juniorlaget holdt plassen

Parallelt med å kjempe om opprykk til 3. divisjon har et ungt juniorlag jobbet knallhardt for å sikre plassen i Interkrets B.

- Målet vårt i år har vært todelt. I tillegg til å holde plassen i serien har vi hatt et mål om å utvikle spillere. Vi føler vi har klart begge deler. Vi er stolte av innsatsen gutta har lagt ned gjennom året. Gutta har trent godt og kjempet hardt. Kamparenaen har vært veldig utviklende for unggutta, sier trenerduoen Knut Nordnes og Jørn Ole Korslund.

Trenerne har vært svært flinke til å gi de yngste spilletid. Flere av de yngste spillerne har utviklet seg i såpass tempo at de har blitt flyttet opp til KIL 2-gruppen.

- Gjennom sesongen har flere spillere fortjent å ta det neste steget, altså opp fra juniorlag til rekruttlaget. Samtidig har det gitt større åpning for enda yngre spillere i Interkrets B. Vi mener året har vært svært utviklende, sier Nordnes og Korslund videre.

IMG_6847
Knut Nordnes og Jørn Ole Korslund har jobbet meget godt i år!

Vellykket utlån i Asker

I høst har KIL-talentene Martin Tangen Vinjor og Ludvig Halvorsen Langrekken vært lånt ut til 2. divisjonsklubben Asker.

Der har ungguttene spilt fast for et Asker-lag som har kjempet om opprykk til OBOS-ligaen.

- Det har vært et veldig bra opphold i Asker og en viktig erfaring for meg å kjenne på det å bo hjemmefra og spille for en annen klubb enn KIL. Jeg har spilt fast hver helg i høst og føler at jeg har blitt en bedre spiller. Jeg er sikker på at erfaringen jeg har fått i høst gjør meg bedre rustet inn mot neste år, sier Langrekken, som før øvrig noterte seg for fire scoringer i høst.

Vinjor har ganske lik erfaring som Ludvig, og legger i tillegg til erfaringen av å spille betydningsfulle kamper hver eneste uke.

- Det har vært en veldig bra erfaring. Jeg har fått mange starter på et ganske bra nivå og fått spille flere 90-minuttere på rad. Det er det viktigste for å utvikle seg, sier unggutten.

- Vi har møtt ganske mange bra lag og spilt kamper som har betydd mye. Selv om nivået ikke er det samme som OBOS-ligaen så har betydningen av kampene vært viktig med tanke på opprykk. Det har vært god erfaring for meg å spille sånne kamper, avslutter Vinjor.

Vinjor har også representert Norge G19 i år. Midtbanespilleren ble også tatt ut til U20-troppen som har begynt forberedelsene til VM neste år.

Inn mot 2019

Det nærmer seg med stormskritt jul og nytt år. Amundsen forteller om endringer i utviklingsavdelingen i 2019. Det er klart at Charles Berstad og Jørn Karlsrud ikke fortsetter.

- Charles har vært med i to år nå. Jørn ble med i år og har utfylt Charles på en fin måte. De har dyrket vinnerkultur og fått det inn i hjertet på gutta. De har vært veldig gode på det å skape kultur i gruppa. 

- Det har vært fokus på det å vinne kamper og de har jobbet mot klare målsetninger fra klubb. De har oppfylt det på en utrolig fin måte. De vet hva som kreves og det har hatt en stor overføringsverdi inn mot enkeltspillere. Vi takker begge for en meget god jobb for klubben, sier Amundsen.

Trenerne i utviklingsavdelingen neste år er følgende:

  • Trond Amundsen - hovedtrener/fagansvarlig
  • Erik Gusterud - utviklingsansvarlig/trener
  • Mathias Åker Solstad - hovedtrener KIL 2
  • Jørn Ole Korslund - hovedtrener G19
  • Knut Nordnes - assistenttrener G19

Mathias Åker Solstad skal ha ansvaret for KIL 2 neste år, i tett samarbeid med øvrige trenere i utviklingsavdelingen. 

- Ung gutt med stor arbeidskapasitet. Kommer fra ungdomsfotball i Lyn og Bærum. Har bakgrunn fra NIH der han jobber med sin Master. Han har også vært innom landslag for alpint og har bra kompetanse på fysisk trening. Mathias har ansvaret på NTG for økter som omhandler individ og hvordan man skal få individ til å mestre rollene sine. Han vil følge opp med helhet på ettermiddagsøktene og sørge for at syklusen i forhold til belastning er optimal, forteller Amundsen. 

På juniorlaget fortsetter både Nordnes og Korslund, men de bytter roller i 2019. 

- Jørn Ole driver også med sin Master. Har god kompetanse på kosthold og ernæring. Han er veldig dedikert og godt satt inn i det planverket vi har. Har jobbet med det over flere år på NTG og vil implementere det faget vi jobber med både på skole og kveld, og dermed sørge for en rød tråd. 

- Knut har en ekstrem sterk side på det å bygge lag, mentalitet, lagfølelse og sette krav. Han er flink til å få spillere til å forstå hva som kreves. Jørn Ole og Knut utfyller hverandre utrolig godt. Begge to bidrar også til kontinuitet i trenerteamet i utviklingsavdelingen, sier Amundsen.

KILNTG
Mathias Åker Solstad, Trond Amundsen, Jørn Ole Korslund og Knut Nordnes.

Større helhet i arbeidet

Med trenere som jobber både i KIL og på NTG ligger det nå i større grad til rette for en enda bedre helhet i arbeidet med spillerutviklingen. 

- Vi følger det samme planverket og den samme systematikken. Nå får vi enklere satt den samme systematikken mer i system. Det tror jeg er utviklende. Vi får bedre diskusjoner om metodikk, systematikk og vi får større innsikt og kontroll på hva man har jobbet med til en hver tid, sier Amundsen.

Det er også implementert nye verktøy for hele tiden å sikre optimal belastning på spillerne. 

Nye kamparenaer

KIL-juniorene vil neste år delta på følgende kampplattformer:

  • Interkrets B
  • Nasjonal G18 
  • Norsk Tipping-ligaen (3. divisjon)
  • NM

- Jeg mener situasjonen er helt optimalt. Vi har et veldig godt spekter av plattformer, fra de yngste som får prøve seg i Interkrets B til de beste som får prøve seg i OBOS-ligaen

- Vi får gode referansekamper i Nasjonal G18 som holder et høyt nivå og vi er på et bra nivå i voksenfotballen når det gjelder 3. divisjon. I tillegg har vi lykkes godt med å låne ut spillere som ligger mellom kamparenaer. Jeg mener vi har en veldig god utviklingstrapp når det gjelder kamparena, avslutter Trond Amundsen. 

Annonse fra Obos-ligaen: