Gamle helter ruster ikke!

Vi er klare for en ny runde med vår julekalender. Følg med fra 1. desember!

Annonse:

Fotball er i stor grad ferskvare. Det handler ofte om inneværende sesongs resultater og neste kamp. Men en fotballklubb er mye mer enn nåtid. Årsakene til at Kongsvinger nasjonalt er synonymt med fotball og at såpass mange av oss har sterke følelser for klubben handler vel så mye om historien. Noen har en gang sagt at «A football team represents a way of  being, a culture». Kloke ord.

Det er derfor vi nå velger nok en gang å dra i gang julekalender. Min bror Jan Magnus og jeg har vært livslange KIL- supportere. Vi har alltid snakket mye om siste og neste kamp, og det er så klart viktig ettersom det påvirker tabellen. Men vi har vel så mye snakket om det som var, spillerne vi har hatt og kampene vi har spilt. Men hva vi som supportere husker er en ting. Hvordan var det egentlig med de som var sentrale i det hele? Hvordan var det for dem?

Da kom ideen til julekalenderen. Vi ønsket å komme enda nærmere inn på alle de som hver på sin måte har preget historien til klubben vi alle er glade i. Julekalenderen vi lagde for to år siden ga mersmak. Denne gangen kjører jeg alene på uten broder Jan Magnus, som ikke hadde muligheten i år. Forhåpentligvis gir også denne sesong julekalender fans i alle aldre et herlig tilbakeblikk i vår historie når sentrale spillere og andre nøkkelpersoner deler sine minner. Kanskje får vi vite mer om det vi allerede vet litt om? Kanskje er det historier vi aldri har hørt som er artige å få? Og hvor ble det forresten av de gutta som kom, spilte og dro igjen?

Bilde 3
Sammen med Jonas Krabseth har Gustav Weiberg-Aurdal spilt inn julekalender. Her fra «studio» i Peisestua på Gjemselund. Første luke i kalenderen lanseres søndag 1.desember kl 09.00. Følg med på KILs facebook-sider og på KIL.no.

Hundrevis av spillere har båret KIL-drakta. Noen skapte større overskrifter og fikk mer oppmerksomhet enn andre. Andre var innom, og er kanskje ikke så kjente. Noen er lokale som fikk sjansen i moderklubben. Andre visste lite om Kongsvinger da de kom. Det de alle har til felles er at de hver på sin måte har bidratt til at klubben er det den er i dag, nemlig en ordentlig fotballklubb med historie!

En kjent klubb i England har denne strofa i sin klubbsang:

«We have been  through it all together
and we have had our ups and downs
we`re gonna stay with you forever
at least until the world stops going round.
»

Vi kan vel stå bak dette vi også? Selv om tilskuertallene i perioder er for lave, så er det få som egentlig har bytta ut KIL som sitt lag til fordel for et annet. Vi håper derfor at denne julekalenderen kan vekke minner for alle fans i alle aldre. Statistikk finnes andre steder, så dette blir ikke anledningen for den faktaglade. Ambisjonen er heller å forsøke å få frem hvordan det var å være tettere på enn det vi vanlige tilskuerne var.

Kanskje synes de yngre at det blir litt mye gammelt? Dem om det. Det er nå en gang sånn at historien begynner et sted og selv om KILs historie som klubb er lang har vi denne gang valgt å bruke en del tid på epoken der grunnlaget for KIL som toppklubb ble lagt. Vi følger likevel ingen kronologi og det er heller ikke noen systematisk historiefortelling. Det blir en julekalender litt etter innfallsmetoden og med spontane virkemidler.

Andre lager sikkert mer proffe produksjoner, men ingen har bedre folk som gjester i lukene. Dette er HEL VED! Så stor takk til de som bidro forrige gang og stor takk til de som bidrar nå. Og dere som ser på er like viktige for at KIL fortsatt kan bestå som klubb. For nesten like viktig som kvalitet på det som gjøres i klubben NÅ er historiene, kulturen og identitet som er skapt og utviklet over mange år. Dette har vi sammen alle et ansvar for å ta vare på og holde ved like.

Kanskje er julekalenderen et lite bidrag i så måte.  Vi håper den faller i smak!
- Gustav Weiberg-Aurdal

Annonse fra Obos-ligaen: