I gode og onde dager

KIL og SpareBank 1 Østlandet har samarbeidet tett siden begynnelsen av 80-tallet.

Annonse:

"Jeg tar deg til ekte og lover å elske og ære deg, være deg tro og bli hos deg i gode og onde dager, inntil døden skiller oss ad". 

Det finnes neppe et mer passende sitat som beskriver det tette båndet mellom SpareBank 1 Østlandet og Kongsvinger IL Toppfotball. Det hele begynte i 1982...

Med på laget

Året er 1982. Erling Engebråten ble overtalt til å hjelpe KIL etter flere år i Fremad. 

At Erling kom inn i KIL var også starten på et langt og trofast samarbeid mellom Sparebank 1 Østlandet og klubben. I 1982 ble Vinger Sparebank med på laget som ny hovedsponsor for første gang. 

Engebråten forteller:

- Når jeg kom inn i KIL på begynnelsen av 80-tallet ringte jeg til Bjørge Stensbøl i banken og sa at det er de som må være hovedsponsor.

ErlingE
Erling Engebråten poserer foran den nye hovedtribunen (faksimile fra Glåmdalen).

På det tidspunktet var det konkurrenten DnC (DNB) som sponset KIL, men med en sum Engebråten karakteriserer som svært lav.

Vinger Sparebank ble med på laget. I 1984 fikk Engebråten også jobb i banken - og dermed satt han på begge sider av bordet.

- Banken var strålende fornøyd, for den ene kunden etter den andre flyttet over fra DnC. Det var jo intensjonen med avtalen fra bankens side også. Vi tok imot rått og røti, forteller Engebråten videre.

Engebråten jobbet dugnad for KIL, men fikk lov av banken til å jobbe så mye han ville for klubben. 

Flere KIL-profiler i banken

Gjennom årene er det flere KIL-profiler som har jobbet i banken. På 80-tallet var det skikkelig KIL-feber i byen, og Vinger Sparebank nøt godt av det.

- Det var takket være KIL at banken fikk så mange kunder og opplevde stor vekst, sier Engebråten.

- Alle digget KIL og da var det naturlig at de benyttet Vinger Sparebank som bank siden de var hovedsponsor, legger han til. 

Når KIL hentet Svein Ystenes fra Mjøndalen i 1984 kom det opp et krav: kona Bente måtte få jobb. 

- Jeg ringte banken og Bente ble ansatt med en gang. Det gjorde at Svein kom til KIL. Bente jobber i banken den dag i dag. 

Bjørn Erik Ottesen og Geir Hagaløkken fikk også jobb i banken. 

Svein Ystenes jobbet seg opp som banksjef.
Svein Ystenes jobbet seg opp som banksjef.

- Etter hvert dukket det opp rykter at DnC hadde tilbudt Svein jobb. De ville ha revansje, sier Engebråten

Under et julebord på Skeikampen spurte Engebråten banken om hjelp.

- Det ordnet seg under et møte med litt konjakk på et av hotellrommene. Svein fikk jobb i banken, sier Engebråten og ler. 

- Ting var annerledes før, slår han fast. 

Ystenes jobbet i banken fra slutten av 1984 og fram til 2012. I den siste perioden var den tidligere KIL-keeperen banksjef. 

- Det har alltid vært et tett forhold mellom banken og klubben, og det det har vært mange som har vært i begge miljøene. Fotballinteressen i banken var og er stor, sier Ystenes. 

- Banken la alltid til rette for oss som spilte fotball samtidig. Det var aldri noe problem, og jeg tror alle i banken synes det var greit, fortsetter han.

Randi, Knut Nordnes sin kone, jobber for øvrig også i banken. 

- Gått hånd i hånd

SpareBank 1 Østlandet (tidligere Vinger Sparebank og Sparebanken Hedmark) har altså vært med på laget siden 1982, og har i atten sesonger vært hovedsponsor med logo plassert på brystet på drakten til KILs A-lag. Utover det har banken støttet yngres avdeling og bredden. 

Tidligere banksjef Inge Storberg forteller om samarbeidet:

- Historien til banken og KIL er på mange måter vevd sammen i ett; vi har gått hånd i hånd gjennom det meste. Banken har vært med når det har gått bra - og da har det vært fantastisk moro, og banken har kommet inn i ellevte time når det har vært behov for det, forteller han.

Det lokale var en av de store drivkreftene bak avtalene mellom banken og klubben. 

Banken har alltid vært gavmilde (foto: kil.no).
Banken har alltid vært gavmilde (foto: kil.no).

- Det var konseptet med at vi var en lokal bank og ønsket om å vise lokalbefolkningen at det var der vi satte inn støtet. Vi ønsket at det skulle henge KIL-trøyer med våres logo på ute til tørk her i distriktet.

- KIL var en partner som ble profilert i nasjonale media, aviser og på tv. Vi telte alle oppslag og fulgte med på profileringen, sier Storberg videre.

Den tidligere banksjefen tror sponsormarkedet har endret seg de siste årene.

- Det var konkret hva vi skulle ha tilbake, men det var nok et større element av gave og et mindre element av gjenytelse enn det er i dag. Jeg tror sponsorkronene sitter tyngre nå.  

Det samme mener Engebråten som i en årrekke etter KIL og bankjobben har jobbet i Norges Fotballforbund. 

- Alt var enklere før, sier han.

Og fortsetter:

- Jeg gikk bort til bedrifter og ga de laget som startet på søndagen, så ble de med og sponset på noe. Sånn var det på den tiden. 

Ved KILs side

Ved flere anledninger - og av forskjellige årsaker - har KIL slitt med å betale regninger. Klubben har styrt mot millionunderskudd, og da har klubben vært avhengig av trofaste samarbeidspartnere.

- Jeg husker spesielt den første gangen. KIL kniven på strupen. Da måtte klubben skaffe rundt 3 millioner på kort tid. Vi gikk sammen i en gruppe og kjøpte spillerstallen, noe som gjorde at KIL fikk nok penger til å innfri kravet, minnes Storberg.

Skjermbilde 2018-10-08 kl. 11.54.28
Slike oppslag har dessverre dukket opp. 

- Og ikke lenge etterpå var det samme runde igjen. Det har skjedd flere ganger gjennom historien, legger Storberg til.

Men banken var der alltid. I gode og onde dager. 

- Vi hjalp til og det var aldri noe håp om å få pengene tilbake. KIL var viktige for oss og er viktig for lokalmiljøet. Det går alltid en grense, selvfølgelig, og vi stilte nok noen betingelser, men ingen urimelige.

- Vi har hatt utrolig mye glede av KIL, det skal sies, slår den tidligere banksjefen fast. 

- KIL er en viktig institusjon

Regionbanksjef June S. Vinje snakker entusiastisk og varmt om det lange og tette samarbeidet mellom banken og KIL. 

Spesielt trekker Vinje fram at det har skjedd positive bevegelser i klubben de siste årene og at det ser ut til at KIL har orden i sakene. Bankens dager som redningsplanke ser ut til å være over. 

- Klubben har bygd stein på stein og har en langsiktig tankegang. Vi liker kvaliteten KIL legger til grunn. De er en viktig institusjon i lokalområdet og gir god reklame både sportslig og verdimessig. KIL har de samme verdiene som vi er opptatt av, sier Vinje.

Og legger til:

- Samarbeidet over de siste årene har vært forutsigbart og bra. Klubben har vist gode egenskaper og tatt tak - det drives bærekraftig nå. 

- Vi ønsker at bankens penger skal gå til noe som er positivt. Vi har en lang historie med KIL, og vi har stått side om side i gode og onde dager.

SpareBank 1 Østlandet har nå logoen sin godt synlig på begge skuldrene på KIL-drakta. 

- Selv om vi ikke er hovedsponsor er banken fortsatt tungt inne, og vi ønsker å være med såpass at klubben kan være med å prestere både sportslig og økonomisk, sier Vinje videre. 

Avslutningsvis forteller regionbanksjefen om en utrolig stolthet over å samarbeide med KIL.

- Man får en følelse av at man er med - det er en utrolig stolthet. Jeg tror det er bra for området at vi har et fyrtårn som KIL, avslutter Vinje. 

Foto: Glåmdalen, faksimile fra Glåmdalen, Ole-Johnny Myrvold, kil.no, 

Annonse fra Obos-ligaen: