Med KIL i Europa

Eidsiva Energi, tidligere HEAS, var hovedsponsor for første gang i 1993 - og dermed rett ut i Europa sammen med KIL. Les om det historiske samarbeidet her! (Foto: Ole-Johnny Myrvold)

Annonse:

- Avtalen med KIL var en innertier, sier Ivar Skulstad, som tidligere jobbet i HEAS.

HEAS var inne på sponsorsiden i KIL allerede i 1991; først på småting og i nettverket. Samarbeidet utviklet seg, og i 1993 ble strømselskapet hovedsponsor. 

- Jeg husker vi gikk inn i samarbeid med Storhamar Hockey og KIL. Vi laget en avtale hvor begge følte man fikk noe igjen.

- Vi brukte KIL aktivt i salget av strøm. Jeg mener det ga oss resultater, og KIL var veldig flinke til å følge opp avtalen, og så var vi jo hovedsponsor for et produkt som lykkes - KIL var jo ute i Europa, fortsetter Skulstad.

Ny energilov endret markedet

Det var i forbindelse med ny energilov at HEAS kunne reklamere og selge strøm over hele Norge. 

- Vi var en av de første selskapene som inngikk samarbeid med et fotballag. Vi fikk reklame på draktene og hadde en aktiv avtale der vi skulle få litt tilbake, sier Arve Bones, som jobbet i HEAS mellom 1986 og 1999. 

Eids2
HEAS-logoen prydet KIL-drakta i 1993 og 1994 (Faksimile fra Glåmdalen).

- Å reklamere på KIL ga oss en del positivt tilbake. KIL var en merkevare som synliggjorde HEAS. Grunnlaget for avtalen var at vi ønsket flere kunder, sier Bones videre.

Og legger til:

- Vi måtte ha betalt utrolig mye mer penger hvis vi skulle hatt en tilsvarende synlighet gjennom annen markedsføring. Vi synes avtalen var verdt pengene. 

Storkamper mot Juventus

Etter sølvet i 1992 kvalifiserte KIL seg til spill i Europa. Laget spilte seg videre til 2. runde og møtte storlaget Juventus.

Og den dag i dag snakker folk fortsatt om HEAS-draktene som ble brukt av deres kjære KIL-helter som Riisnæs, Karlsrud, Sanderud og Engerbakk.  

- Det var en av de bedre avtalene jeg var med på, sier Skulstad.

Bjørn Magne Eriksen, tidligere daglig leder i KIL, forteller om samarbeidet:

- Det var et veldig positivt forhold. Det var også kjempeheldig for HEAS at de fikk den oppmerksomheten de gjorde. 

HEAS var med på KILs tur til Torino. 

- Jeg husker veldig godt den turen, sier Bones, og forteller entusiastisk videre:

- Vi spiste middag sammen med Juventus-eieren (Agnelli-familien). Det var litt av et hus med vegg- og takmalerier. Vi spiste middag i et stort rom med rundt bord. Sjefen var den siste som fikk mat. Og når vi reiste på kamp kjørte vi buss med politieskorte.

Lojal samarbeidspartner

HEAS var hovedsponsor i 1993 og 1994, men hadde et langt opphold før de var hovedsponsor igjen fra 2002 til 2006, da som Eidsiva Energi. 

- Kravet til at avtalen skulle gi avkastning og kunne dokumentere det ble stadig strengere. Det er mye positivt rundt KIL, det har nok ikke endret seg, men villigheten til den type markedsføring er adskillig hardere, sier Skulstad.

Bones er enig. I tillegg var det et press om at HEAS måtte fordele bruken av sponsormidler.

Eidsiva Energi var hovedsponsor mellom 2002 og 2006.
Eidsiva Energi var hovedsponsor mellom 2002 og 2006.

- Det var en del som synes det var galt at vi sponset KIL og ikke HamKam. Etter hvert ble det mindre penger å bruke og en del mer konkurranse, da spesielt med HamKam. Vi måtte fordele oss i hele fylket, sier Bones. 

MBS tok over som hovedsponsor fra 1995, men HEAS var med på laget uansett.

- Jeg husker vi snakket om å fornye avtalen, men det endte med at vi fant en annen. MBS ble med på laget, men HEAS fortsatte som en stor og viktig samarbeidspartner, minnes tidligere daglig leder i KIL, Hans Einar Holth. 

Ny storavtale

Eidsiva har altså vært en trofast samarbeidspartner av KIL i mange år. Tidligere år ble partene også enige om en ny storavtale - Eidsivas største avtale innenfor sponsområdet. 

- Vi i Eidsiva er stolte av å samarbeide med KIL Toppfotball, og sponsoravtalen med klubben er den største avtalen Eidsiva har innenfor sponsorområdet, sa Vibeke Hoelseth i Eidsiva.

KIL og Eidsiva ble enige om en ny storavtale tidligere i år.
KIL og Eidsiva ble enige om en ny storavtale tidligere i år.

- KIL jobber med stor profesjonalitet, og klubben har over lang tid vist at de jobber godt med å bygge en organisasjon, og har fokus på sunn økonomi. I tillegg til dette har selvsagt klubbens gode sportslige prestasjoner og KILs posisjon i nærområdet vært viktig for at Eidsiva ønsket å forlenge samarbeidet, fortsatte Hoelseth.

- Vi er svært tilfredse med dialogen vi har med Eidsiva, og opplever at samarbeidet foregår med både hjertet og hodet. Eidsiva er en av våre aller viktigste samarbeidspartnere, og samarbeidet settes stor pris på fra vår side, sier KIL-sjef Espen Nystuen. 

Annonse fra Obos-ligaen: