Fredrik Mani Pålerud

Vil forsvare mer enn bare KIL

Finnholt-gutten Fredrik Mani Pålerud er på mange måter prototypen på profilen KIL jobber etter. Han er ung, ambisiøs og treningsvillig. Høyrebacken er også ambisiøs og seriøs utenfor banen.

Annonse:

Fredrik Mani Pålerud har i de to siste sesongene vært fast inventar på KIL-laget som i år sikret seg kvalifiseringsspill til Eliteserien og finale i Norgesmesterskapet for første gang i klubbens historie. 

Men i tillegg til å spille på et KIL-lag som har sjarmert fotball-Norge i senk, studerer den lokale unggutten jus på fulltid ved Universitetet i Oslo på sjette semester.

- Jus er spennende og kult, men samtidig et veldig krevende fag. Jeg er stolt og fornøyd over at jeg henger med såpass bra som jeg gjør. Det er flere spennende området innenfor faget, men strafferett er nok det gjeveste, sier Fredrik.

Jeg er stolt og fornøyd over at jeg henger med såpass bra som jeg gjør.

— Fredrik Mani Pålerud

Leser mye

KILs hardtarbeidende høyreback er bosatt i Oslo og pendler til fotballtreninger og diverse i Kongsvinger. 22-åringen prioriterer fotball, men bruker så mye tid som mulig på studiene.  

- Jeg leser så mye jeg har tid og overskudd til, og bruker minst fire timer hver hverdag på å lese. Alexander (studiekamerat red. anm.) gir meg ekstra motivasjon til å legge ned mye tid i jussen. Han hjelper meg enormt mye, er flink til å lære bort og er gull verdt for meg, fortsetter 22-åringen. 

Pålerud har fint klart å kombinere studier med fotball, det til tross for nye krav fra toppfotballspill i OBOS-ligaen og ikke minst tett kampprogram med NM, serie og kvalifiseringskamper.

- Jeg føler fotballen har gått veldig bra for min del. Jeg har tatt stegene jeg hadde håpet på, men samtidig har jeg en del å gå på. Det har vært litt tungt fysisk, men samtidig har jeg tatt steg på en del ting som kanskje ikke er synlig for alle.

- Uansett ønsker jeg hele tiden å ta nye steg. Jeg jobber alltid med å bli bedre, forsikrer den lovende unggutten som scoret 1-0-målet i semifinalen mot Strømsgodset på Marienlyst 27. oktober.

Med Norges lover.
Med Norges lover.

Vil forsvare mer enn bare poeng

Men Pålerud har større ønsker enn å bare forsvare KIL i kampen om tre poeng på fotballbanen. 22-åringer har advokatdrømmer og kunne tenke seg å hjelpe folk med hverdagslige ting som arverett og ekteskapsrett – men aller helst ønsker 22-åringen å jobbe med strafferettsaker.

- Jeg ser virkelig fram til å studere strafferett. Det er området innen jussen med høyest stjernefaktor. Det kan være saker med stort omfang, og vurderingene går mer spesifikt på rett og galt. Prosedyrene og prosessene i strafferett virker veldig spennende.

- Det som foregår i rettssalen virker spennende og det er en av grunnene til at jeg har valgt å studere jus, legger Pålerud til.

Funnet favorittparagrafen

En stor del av fotballmiljøet utenom trening handler om kortspill av forskjellige slag. For KIL-gutta er det ikke noe unntak. Pålerud og en del andre KIL-gutter bruker mye tid på kortspill etter fotballøkta. 

- Det er en viktig del av miljøet og det sosiale i laget. Vi er en god gjeng som spiller mye kort og har det moro sammen.

Ofte spilles det kortspill med straff til taperen eller taperne. Noen ganger er det flaue straffer, men det spilles også om penger. 

Gjennom jusstudiene har Finnholt-gutten funnet en lovhjemmel i en lovbestemmelse om æresgjeld. Denne kan komme taperne i kortspill veldig til gode.

- Man er kun moralsk forpliktet og ikke rettslig forpliktet til å betale det som defineres som æresgjeld. Det blir nok ikke populært, men nå kan jeg slå i bordet med paragrafen neste gang noen krever at jeg gjør opp kortgjelda mi, ler Pålerud.

Men du taper vel aldri?

- Det går som regel bra for min del, men nå kan jeg kjøre all-inn, vinne litt raske penger og om det mot formodning skulle gå dårlig så henviser jeg til lovbestemmelsen. De andre gutta leser nok ikke denne saken og jeg er ikke redd for at dette kommer på trykk heller, avslutter en lattermild Fredrik Mani Pålerud. 

FredrikPalerud.jpg
Viste følelser etter cupfinalen.
Annonse fra Obos-ligaen: