Vinjor drømmer om VM

KIL-gutten Martin Tangen Vinjor har bidratt til å kvalifisere Norge U20 til det første VM-sluttspillet på 26 år. - Drømmen og målet er å spille for Norge i VM, sier 19-åringen.

Annonse:

For drøyt to år siden fikk Martin Tangen Vinjor sin første innkallelse til Norge-samling. KIL-gutten scoret både i sin første og andre landskamp for Norge G18 mot Latvia og Makedonia i Riga.

To år senere - og med 15 landskamper i beltet - er KIL-gutten sammen med resten av U20-landslaget i Slovakia og Østerrike for siste forberedelser før VM i Polen i slutten av mai.

- Guttene skal ha æren for at vi har kvalifisert oss til VM. De har komme tilbake fra vanskelige situasjoner både i Albania, i Tyskland og Finland. De er dedikerte og har utviklet seg hele veien, sier landslagstrener Pål Arne Johansen etter seieren over Østerrike.  

Norge kvalifiserte seg til VM som ett av fem europeiske land – og laget gjennomfører nå et lite prøve-VM. Det er hele 26 år siden sist Norge U20 kvalifiserte seg til VM.

- Først og fremst er det en spillergruppe og et støtteapparat som har klart det sammen, men jeg håper inderlig det skjer igjen og igjen. Vi har jobbet dag og natt for å klare det – og vi har vist at det er mulig, fortsetter treneren.

Massivt bidrag

Vinjor fikk sin debut for landslaget for nesten nøyaktig to år siden. Siden den gang har 19-åringen vært involvert på samtlige tolv samlinger – og gutten har rundet over 100 samlingsdøgn med landslaget.

Johansen skryter av KIL-guttens bidrag.

- Martin har vært utrolig viktig for laget og han har gjort et massivt bidrag for at vi er i VM, sier han.

Vinjor1
KIL-gutten i aksjon på Norge-trening i området Veľký Biel utenfor Bratislava i Slovakia. FOTO: Erik Gusterud.

Under samlingen i Østerrike og Slovakia kom Vinjor inn og bidro til at Norge U20 vant 1-0 mot godt Østerrike U21 i den lille bygda Frauenkirchen sør for Wien.

I slutten av april skal troppen til VM i Polen tas ut. Johansen forteller om stor konkurranse om plassene.

- Men Martin har vært tatt ut hver gang, så de skal være gode de som går foran han, mener Johansen.

VM-troppen skal bestå av 18 utespillere pluss keepere.

- Det er 20 utespillere her nå og vi skal ned på 18. Det er også kandidater fra G19-landslaget. Det er en voldsom konkurranse om plassene på midtbanen. Martin er en av sju-åtte indreløpere som kjemper om tre-fire plasser.

En guttedrøm

Undertegnede besøkte Vinjor på landslagssamling og tok en prat med KIL-gutten om landslaget, VM-drømmen og 2019-sesongen.

Vi begynte praten etter lagets siste treningsøkt i området Veľký Biel utenfor Bratislava i Slovakia.

- Opplegget her er utrolig bra – og det har det vært hele veien. Det er alltid en plan bak hver eneste trening og hvert eneste møte. Det legges opp til at vi skal bli bedre hvert eneste minutt og ta de stegene som er nødvendig, sier Vinjor.

Som et ledd i forberedelsene inn mot VM trener laget på å spille og trene forskjellige steder – og samtidig bytte hotell underveis i oppholdet.

- Det blir som et slags prøve-VM hvor vi blir bedre kjent med hvordan opplegger i VM kommer til å bli, sier KIL-gutten videre.

Norgeu20
Norge feiret på imponerende vis etter seieren over Østerrike. FOTO: Erik Gusterud.

Vi går sammen fra treningsbanen til spillerbussen. Vinjor og landslaget skulle kjøre buss tilbake til hotellet – som lå i byen Senec like ved.

- Hva tenker du om VM?

- Det er jo en stor drøm. Det er ikke mange nordmenn som får muligheten til å spille et fotball-VM, svarer han.

Og fortsetter:

- VM er kanskje noe av det kuleste man kan oppleve og det er et klart mål for meg om å bli tatt ut i VM-troppen. Det hadde vært utrolig kult.

- Hvor skuffa blir du om du ikke blir tatt ut?

- Da trenger jeg nok noen dager på å hente meg inn. Det er jo noe av det kuleste man kan oppleve. Men jeg tenker ikke på det; for meg handler det om å bruke fokuset mitt riktig.

Lærer hver dag

Vinjor er en del av et Norge-landslag med mange gode spillere – der flere spiller i utlandet. KIL-gutten føler seg privilegert for å være en del av laget.

- Det er et høyt nivå og mange gode spillere som spiller i gode klubber med bra trenings- og kamphverdag. Man får testet seg skikkelig og jeg lærer hver dag, sier han.

Konkurransen om å være med som en del av landslaget er stor. KIL-gutten føler imidlertid at han har en fordel.

- Det er veldig mange gode fotballspillere, kanskje spesielt i den posisjonen jeg spiller. Flere spiller mye fotball og for bra lag. Det er stor konkurranse om plassene jeg kjemper om.

- Men jeg skiller meg litt ut på spillestil; jeg er litt mer defensiv anlagt og har en litt annen rolle enn de andre. Det gjør at jeg kanskje har en liten fordel, men det handler om å prestere på et høyt nivå inn mot VM-uttaket, fortsetter 19-åringen.

Midtbanespilleren føler han har lært mye gjennom de tolv samlingene og drøyt hundre samlingsdøgn siden den første samlingen i Riga i 2017.

- Det har vært en bra reise. Føler jeg har lært mye om fotball og meg selv. Jeg har tatt steg og fått bra referanser fra de jeg spiller med og mot – på ting både på og utenfor banen. Jeg har lært hver eneste samling.

Viktig med spilletid

Vi tok opp igjen praten etter seieren over Østerrike. Vinjor hadde kommet inn de siste femten-tjue minuttene og bidro godt til at Norge vant 1-0 over et godt Østerrike.

- Følte jeg gjorde et godt innhopp. Jeg kom inn siste tjue, mest for å trygge en ledelse og sikre tre poeng. Det er litt rollen min i laget. Løpe mye, stenge rom og samtidig klare å holde på kula, forteller KIL-gutten.

En avgjørende faktor for å bli tatt ut på Johansens landslag er å spille på så høyt nivå hjemme i klubbhverdagen.

- Det blir viktig å starte kamper og vise trenerne landslaget at man er satset på i egen klubb. Så mange minutter på så høyt nivå som mulig. Levere på treninger og levere i kamper.

Vinjor2
Vinjor gjorde et godt innhopp for Norge U20 i 1-0-seieren over Østerrike i Frauenkirchen. FOTO: Erik Gusterud.

Vinjor og resten av U20-troppen reiste til sitt nye hotell - også det i Slovakia - etter kampen. Undertegnede fikk senere melding fra Vinjor om at han skulle reise hjem dagen etter.

Vel hjemme på Kongsvinger forteller KIL-gutten følgende:

- For egen del ble samlingen litt amputert på grunn av skaden, men jeg føler jeg leverte på de øktene jeg fikk trent. Jeg har vært med en stund og vet hva som forventes og hva jeg skal gjøre. Jeg følte jeg leverte på det nivået som kreves, sier han.

Midtbanespilleren har slitt med en liten skade på utsiden av leggen.

- Jeg har slitt med en betennelse på utsiden av leggen og det har ikke bedret seg. Det ble derfor tatt en avgjørelse om å reise hjem, få oppfølging fra fysioterapeut hjemme i KIL og bli raskere frisk. For meg handler det om å bli klar til å spille seriekamper, fortsetter 19-åringen.

- Må fortjene plassen

Seriestarten mot Notodden nærmer seg med stormskritt. KIL-gutten, som avsluttet høstsesongen i Asker, forteller om sine ambisjoner i år.

- Det er å spille meg inn i startelleveren og være fast på laget, sier han tydelig.

Og fortsetter:

- Men det er mange gode spillere som kjemper om de samme plassene. Konkurransen er tøff og man må fortjene plassen sin. Det har jeg planer om å gjøre, men det handler om å være den beste utgaven av seg selv.

Vinjor håper KIL kan være med å kjempe i toppen av OBOS-ligaen i år.

- Det har ikke blitt utdelt poeng enda og målet vårt som klubb er klart og tydelig. Jeg tror og håper vi kan være med å kjempe i toppen, avslutter Martin Tangen Vinjor.

Vinjor3
Norge har vunnet elleve av totalt femten kamper med KIL-gutten på banen siden mars 2017. FOTO: Erik Gusterud.
Paco230219
Pål Arne Johansen skryter av KIL-gutten og hans bidrag for Norge. FOTO: Erik Gusterud.

 

Annonse fra Obos-ligaen: