Blandede følelser

Tirsdag denne uken ble det klart at 2020-sesongen blir foreløpig siste kapittel i Fredrik Påleruds KIL-karriere. Les vårt intervju med høyrebacken.

Annonse:

Etter nærmere 8 år og nesten 200 kamper ble det denne uken klart at Fredrik Pålerud forlater KIL. 26-åringen legger ikke skjul på at det er vemodig, men at avgjørelsen føles riktig.

- Det er så klart med blandede følelser jeg nå forlater KIL, men etter å brukt mye tid på det hele føles det som et riktig valg for meg.

26-åringens karriere begynte i Disenå. Etter hvert gikk turen til Oppstad og Sander. Pålerud var også ett år i Tromsø før han signerte for KIL sommeren 2013. Siden den gang har KIL og Gjemselund vært fast holdested, og det har blitt hele 194 serie og cupkamper for laget. Siden 2014 har backen vært så og si fast inventar i KILs førsteellever, og Pålerud forteller om en tid i klubben som har gitt han mye.

- Det har vært en tid som har vært preget av både opp- og nedturer. Vi har hatt noen ekstreme høydepunkt, men også noen skikkelig bunnpunkt. I det hele har det vært noen spennende år som jeg har satt stor pris på, og som jeg egentlig aldri kunne vært foruten.

Drømmedebut og cupeventyr

Pålerud signerte sin første kontrakt med KIL sommeren 2013, og debuterte hjemme mot HamKam samme år.

- Det var egentlig drømmedebuten. Det var masse folk på tribunene. Vi ledet 3-0 og det var utrolig moro å løpe ut på Gjemselund i KIL-drakt. Det minnet har virkelig brent seg fast for min del.

pålerud 2
KIL-profil: Fredrik Pålerud har i en årrekke vært en av de mest populære KIL-spillerne. Nå er tiden i KIL over.

Etter debuten i 2013 så kjempet Fredrik seg inn i KILs førsteellever inn mot 2014-sesongen, og han har i bunn og grunn vært et fast inventar i KIL-laget siden den gang. Minnene har selvfølgelig blitt mange. Fredrik trekker spesielt fram 2015-sesongen. 

- Opprykket fra 2. divisjon var et skikkelig høydepunkt. Hele 2015 var egentlig en enestående sesong der vi nesten ikke tapte en kamp. Vi vant jo også samtlige kamper hjemme på Gjemselund, og akkurat det året i sin helhet vil jeg aldri glemme.

Året etter ble det også mer moro for de med hjertet i KIL. Som for første gang i historien fikk oppleve KIL i en cupfinale. 

- Hele cupeventyret med scoringen i Drammen og innmarsjen på Ullevaal står selvfølgelig også igjen som et stort høydepunkt for tiden min i KIL. Jeg glemmer aldri den følelsen jeg kjente på i det KIL-fansen dro opp det gedigne TIFOen på Ullevaal, forteller Pålerud videre.  

Navnet Pålerud har på mange måter blitt synonymt med det moderne KIL. Og høyrebacken er klar på hva årene i klubben har betydd for han.

- Jeg kommer til å savne alle de hyggelige og jordnære menneskene i og rundt klubben. Alle de som står på for at klubben skal gjøre det best mulig er mennesker jeg setter stor pris på at jeg har blitt kjent med. Det er helt klart mange jeg kommer til å savne nå som det ikke lenger blir daglige turer til Gjemselund. Det hele blir rart, fortsetter han.

FredrikPGodsetNMEG.jpg
Godt minne: - Hele cupeventyret med scoringen i Drammen og innmarsjen på Ullevaal står igjen som det store høydepunktet for tiden min i KIL. Her jubler Fredrik etter 1-0-scoringen på Marienlyst. 

- Føler jeg har gjort mitt

Det kom som en overraskelse på mange tirsdag kveld da KIL publiserte en hyllestvideo til Fredrik som på mange måter oppsummerte KIL-karrieren til 26-åringen. For Fredriks del har det riktignok vært en tankeprosess han har hatt med seg over en lengre periode, og nedrykket forrige sesong har ifølge høyrebacken ikke vært noen innvirkende faktor.

- Akkurat nå så føler jeg at jeg har gjort mitt i KIL. Noen ny sesong i OBOS eller 2.divisjon gjør ingen forskjell. Nivået er ikke avgjørende for min del. Jeg hadde reist fra KIL uansett om det hadde vært spill i OBOS eller ikke. Nå følger jeg magefølelsen og den sier at jeg trenger noe nytt. Da er det beste både for klubben og for min egen del at vi skilles.

Se hyllesten av Pålerud:


Og selv om det ikke ble helt den avslutningen i KIL-trøya Fredrik håpet på, så håper han at han har fått satt sitt tydelige preg på laget de årene han har vært her. 26-åringen har vært kjent for å stå på for klubben, og han håper klubben, fansen og medspillerne vil huske han for nettopp det. 

- Håper jeg huskes som en som alltid har jobbet hardt for medspillerne mine. 

- Jeg har virkelig forsøkt å blø for drakta og for klubben, og huskes jeg for det så er jeg stolt. Det er sikkert mange ting jeg kunne gjort annerledes, men jeg håper jeg blir husket som en la hele sjela si i dette.

- Enkelt og brutalt

Med nedrykket i 2020 litt på avstand og et framtidsrettet blikk så har også Fredrik gjort seg noen tanker på hva man kan lære av etter det bitre nedrykket.

- Vi har snakket mye om tømmerhøggere og HEL VED, og den filosofien sitter i veggene på Gjemselund. Samtidig må alle være med på den tankegangen. I periodene vi har hatt flyt har vi gjort ting enkelt og brutalt, og det er det jeg mener fungerer for KIL. Har vi har kanskje vært litt for snille med hverandre og vist for lite galskap, spør Pålerud retorisk.

Med et nykomponert trenerteam med Eirik Mæland og Johan Wennberg mener riktignok Pålerud at man nå har gjort et steg i riktig retning.

- Nå er det viktig å skape vinnerkultur. Klarer man å sette seg et felles tydelig mål og sørge for å ha nok av mennesker i klubben som klarer å pushe seg hardt nok i samme retning så er jeg sikker på at ting ser lyst ut for KIL. Nå satser man på sult foran erfaring, og det mener jeg er akkurat det KIL trenger.

IMG_0841
Ikke avslutningen han håpet på: Tapet på bortebane mot Grorud ble Fredriks nest siste kamp i KIL-trøya. Tapet var den endelige spikeren for KILs nedrykk i 2019.

Pålerud er også tydelig på at KIL ikke er noe synkende skip, og at mye av den jobben man gjør er helt riktig. Spesielt med tanke på det springbrettet KIL har vært de senere år.
- Det har vokst godt med yngre spennende fotballspillere hele tiden min i KIL, og det er flere spennende spillere som nå kan gripe muligheten. Er man god nok så får man garantert sjansen i KIL, og jobber man hardt nok så blir man lagt merke til.

- KIL er et perfekt sted å være for unge og lovende fotballspillere, fortsetter 26-åringen.

Søker utfordring

Med skadeproblematikk som har preget noe, og et KIL som har trøblet har ikke årene etter cupfinalen blitt helt slikt Fredrik håpet på.

- De siste årene har ikke blitt helt som jeg har sett for meg. Fokuset har hele tiden vært å rykke opp, og de siste årene har egen karrierevei vært litt glemt. Nå ønsker jeg å prioritere meg selv litt, og tror et miljøskifte kan være fornuftig for min egen del.

Men høyrebacken er krystallklar på at han ikke går til hva som helst.

- Jeg har fremdeles mye å gi som fotballspiller, og føler meg sikker på at jeg kan gjøre en innsats på og utenfor banen for mange klubber. Nå må det være en utfordring som motiverer meg, og det å kunne komme seg til et nytt sted tror jeg kan være riktig. Gjerne med en litt annen kultur, og ikke nødvendigvis her i Norge.

mapeipålerud
Gi meg en K: Her etter seieren mot Sogndal i Eliteseriekvalifiseringen 2019.

Kombinert med spill i KIL har også Fredrik jobbet hardt på andre områder. Med en juristutdannelse i ryggen så er planene etter endt fotballkarriere klare.  

- Før den tid har jeg mye å bidra med på fotballbanen. Og dukker et riktig prosjekt opp så er jeg klar for å gi alt. Et miljøskifte og en ny klubb som krever at jeg tar en ny rolle kan være sunt for min egen del. Det tror jeg vil pushe meg til å bli en bedre fotballspiller.

Nå er det først og fremst et utfordrende prosjekt Pålerud er på utkikk etter.
- Det handler ikke om nivå. Nå handler det om en utfordring og gjerne et prosjekt. Forhåpentlig dukker det opp noe spennende som kan trigge meg.

Utelukker ingen retur

Selv om Pålerud ikke blir å se på fotballbanen for KIL den kommende sesongen så er 26-åringen tydelig på at dette ikke nødvendigvis er takk og farvel.

- Det er umulig å si hva som skjer, men KIL kan selvfølgelig bli klubbadressen min igjen en dag. Vi skilles jo som gode venner, og jeg returnerer gjerne til KIL en dag med nye impulser og enda mer rutine i bagasjen, fortsetter Pålerud.

Og den lokale 26-åringen holder kortene tett til brystene når han omtaler den interessen som har dukket opp etter det ble klart at han nå søker nye utfordringer.

- Det har vært interesse fra flere hold. Samtidig så er det er jo et trøblete tidspunkt å finne seg ny klubb med tanke på pandemien, og det at vi har rykket ned taler jo ikke akkurat til min fordel.

Allikevel er Pålerud klar på sjela legges i hans nye klubbadresse. Og drakta – den skal bløs for:

- Når det riktige dukker opp for meg, så er jeg klar for å gi alt.

- Vært viktig for klubben

KIL-sjef Espen Nystuen, som signerte Fredrik til KIL helt tilbake i 2013, forteller at han har god forståelse for at høyrebacken nå ønsker nye utfordringer etter over 7 år i klubben.

- Fredrik var jo en viktig del av den første stammen vi bygde opp fra 2013. Han var en av flere spillere som var med hele veien der det hele kulminerte med en cupfinale. Jeg forstår godt den tankeprosessen han har hatt en god periode, og valget hans møter vi med stor forståelse.

Nystuen er også klar på at når motivasjonen ikke er der så er det et riktig valg at partene skilles.

- En motivert Fredrik skulle gjerne få vært med oss videre, og han har mye å tilby som fotballspiller, men også som person i sin nye klubb. Et miljøskifte mener jeg vil passe Fredrik veldig godt nå, fortsetter Nystuen.

Rollen som Pålerud har hatt, ikke bare på fotballbanen, er også noe Nystuen velger å trekke fram.

- Han har vært en god støttespiller og samtalepartner for meg. Samtidig har han hatt en stor rolle i spillergruppa og vært viktig for klubben. Fredrik har en del egenskaper og en personlighet som passer godt inn i en prestasjonsgruppe, og vi må bare takke han for tiden hans i KIL og ønske han masse lykke til videre.

Annonse: