Mæland forlenger ikke avtalen: – Klubben fortjener at jeg er ærlig

Eirik Mæland forteller om en fin og ryddig dialog med klubben og KIL-sjef Espen Nystuen. 33-åringen fra Bømlo sier han har vært opptatt av å spille med åpne kort.

Annonse:

– Espen var på meg før ferien med tanke på forlengelse av avtalen. Det er veldig kjekt og jeg er stolt over det. Så ble vi enige om at jeg skulle bruke ferien til å tenke og kjenne litt på det, spesielt det med pendlingen og bosituasjonen i Oslo. Dette er en jobb som krever at du er her, fullt og helt til stede. Det må en være, sier Mæland. 

Gjennom noen dager hjemme og i Barcelona da OBOS-ligaen tok en liten pause, kom han altså til den konklusjonen at han ikke ønsker å diskutere en forlengelse av avtalen som løper ut inneværende sesong. 

– Jeg er på en plass i livet nå og vet ikke helt hvilken retning det tar. Å tenke langt frem i tid da, var vanskelig. Derfor datt jeg ned på at jeg ikke ville binde meg til noe akkurat nå. Det har jeg lyst til å være ærlig med Espen og klubben om, fordi det fortjener de, med den tilliten jeg har fått her. 

Tre timer i bil hver dag

Pendlertilværelsen har tæret på, med kamp, trening og jobb til alle døgnets tider på Kongsvinger. 

– Jeg pendlet også i to år da jeg var i Fredrikstad, som spiller, og har kjørt bil mer eller mindre i tre timer hver dag i flere år. Jeg må finne litt ut av det. Jeg tror jeg kan bli en veldig god fotballtrener, men også at jeg har mange ting å lære. Så får vi se hvilke muligheter jeg har og hvordan jeg kan fortsette min utvikling.

Mæland kom til Kongsvinger som spiller for noen sesonger siden. Plutselig sto han der med hovedtreneransvaret etter at klubben hadde rykket ned fra OBOS-ligaen i 2020. 

– Jeg har hatt - og har - det helt topp her. Det er en veldig liten klubb på mange måter, med spesielle karakterer og finurlige folk som jeg liker veldig godt. Det er en veldig fin klubb, og jeg håper den kan komme tilbake på toppnivå og få oppfylt de ambisjonene der på sikt. Det tror jeg KIL kan klare også, sier Mæland, som også legger til:

– KIL er en flott klubb som på mange områder er rigget for å kunne fortsette utviklingen, men på noen områder ligger den bakpå. Fasilitetene og spesielt Gjemselund med det slitte kunstgresset og manglende stadion er det som mangler for å kunne ta det siste steget.

Tøff uke

Den unge treneren leverte varene i sin første sesong som hovedtrener, og sammen med Johan Wennberg ledet han laget rett tilbake til OBOS-ligaen på første forsøk. Det ble også lagt merke til, og derfor figurerer 33-åringen stadig på lister over landets fremste trenertalenter.

– Opprykket var kult, og Johan og jeg fikk en mulighet som vi tok vare på og det var et veldig morsomt år. Hele klubben med Espen i spissen la til rette for at vi skulle lykkes. Spillerne var helt topp også, sier Mæland om fjoråret.

– Så har det vært litt mer trøblete i år, men jeg håper vi kan få snudd ting nå. Få gjort en skikkelig jobb før jeg reiser. Det er ingenting jeg har mer lyst til!

Seieren over Start i Kristiansand søndag betød mye for hele klubben, men kanskje ekstra mye for nettopp Mæland. Det var både glede og lettelse å spore etter en periode han ikke legger skjul på at har gått inn på ham.

– Hvis jeg skal være helt ærlig med deg, så har den siste uka vært veldig tøff. Jeg har kjent litt på samvittigheten rundt det. Hadde vi gjort det bra, og ting gikk så det suste, hadde det vært enklere, egentlig. Men nå som det har vært så tøft, var det veldig viktig med den seieren på søndag. For oss som gruppe også. Nå må vi ta det momentumet vi har klart å skaffe oss og bygge videre på det. Vi så hva som lå i bunnen i den kampen, og slik må det være fremover. 

Mæland forsikrer i hvert fall følgende til alle som er glade i KIL:

– Ingen må være i tvil om at jeg vil ha fullt fokus på å gjøre en best mulig jobb for KIL så lenge jeg er her.

Kartlegger ny trener

Daglig leder og sportssjef Espen Nystuen roser Mæland for ryddigheten i prosessen.

– Eirik har gjort en god jobb for klubben og fikk oss tilbake til OBOS-ligaen på første forsøk. Med tanke på at kontrakten hans går ut etter inneværende sesong, var det naturlig å ta en avsjekk på hva han tenkte rundt en eventuell forlengelse, ettersom tematikken uansett ville dukket opp etter hvert. Derfor ba vi ham gi en tilbakemelding etter ferien. Da hadde han fått tenkt seg om, og varslet at han ikke ønsket å forlenge kontrakten ytterligere, sier Nystuen om tidspunktet for at avgjørelsen kommer ut nå og er meddelt spillergruppen.

– Eirik fortalte oss at han har dørene åpne og ikke nødvendigvis må være hovedtrener nå, i tillegg til at dette med pendling og livssituasjon med bosted i Oslo spiller en veldig stor rolle. Det mener vi er fair, bra og ærlig av Eirik, og det er fint å få en avklaring med en gang, tilføyer han. 

Jobben med å sondere terrenget etter aktuelle trenerkandidater som kan ta KIL videre til det neste steget, er allerede godt i gang. 

– Vi er i en prosess der vi leter etter en ny trener for neste sesong. Vi kartlegger kandidater og kommer til å foreta nøye og fortløpende vurderinger av hva vi mener vil være det beste for KIL, både på kort og lang sikt, sier Nystuen. 

Annonse fra Obos-ligaen: