IMG_4300

Marius (15) valgte KIL - signerte proffkontrakt

15 år gamle Marius Øien Damhaug fra Flisa har skrevet under på en proffkontrakt med KIL Toppfotball.

Annonse:

Med seg inn på kontoret til sportslig leder Espen Nystuen hadde han faren Øyvind, og de nødvendige papirene ble signert i tur og orden av begge. Utviklingsansvarlig Trond Amundsen var også til stede da Øien Damhaug, som fylte 15 år forrige onsdag, skrev under.

- Det var gøy og stort. Det har alltid vært et delmål å signere proffkontrakt med KIL, så det var gøy, sier Marius Damhaug selv etterpå.

Da har han nettopp posert i den rødhvite KIL-trøya for de obligatoriske bildene.

Som lokal gutt har han fulgt KIL over lengre tid, og han har allerede vært en del av klubben på juniornivå i noen måneder.

- Det er en veldig god treningsgruppe og en bra kamphverdag. Jeg synes nesten alt her er bra, egentlig.

Les også: Gresset på vei tilbake på Gjemselund

Som en av de mest fremgangsrike unge talentene i distriktet, og i vannskorpa på landslaget, har naturligvis flere hatt øynene på unggutten.

- Jeg har vurdert litt andre alternativer. Vurderte litt Hamar, men jeg har egentlig alltid vært så å si sikker på at det er hit jeg skal. Jeg føler det er her jeg kommer til å utvikle meg best og at alt ligger til rette, sier Øien Damhaug.

Faren Øyvind, som tidligere har spilt for Elverum og Flisa, har vært involvert i diskusjonen, forteller Marius.

- Det har vært litt prating med ham, ja, smiler han.

Ønsket av andre klubber

Med sin unge alder tatt i betraktning, og at han skal gå på NTG, kom også Nystuen med noen råd. De handlet om at alt er opp til gutten selv og hva han gjør i hverdagen.

- På kort sikt er ambisjonene å spille på Gjemselund for A-laget til KIL, og forhåpentlig litt i utlandet en eller annen gang i fremtiden.

- Hva er du forespeilet og ser for deg?

- At jeg blir en del av A-stallen og kanskje få debuten min. Helst så fort som mulig, sier 15-åringen og smiler.

Sportslig leder Espen Nystuen påpeker at dette er den første 15-åringen klubben skriver proffkontrakt med siden Adrian Ovlien, og mellom dem er det ti år.

- Det forteller litt om hvor stor tro vi har på Marius. Dette er det største talentet i distriktet, og vi hadde konkurranse fra lenger nord i fylket. For oss var det viktig å vise at vi tror på ham og KIL synes det er veldig hyggelig at han velger oss.

KIL-sjefen vil også rose far Øyvind Damhaug.

- Han har trent laget til Marius på Flisa, der det kommer opp flere gode spillere. Marius er sønn av sin far, men kan sikkert stå på egne bein også, og så er det opp til Marius selv nå. Jeg må også få rose blant annet Erik Gusterud og Trond Amundsen i utviklingsavdelingen, som har fulgt opp Marius over flere år. De har gjort en kjempejobb og bidrar til at han velger oss nå.

Blir den 12. mann

Pr. dags dato blir Damhaug den 12. spilleren på proffkontrakt som er lokal og/eller har bakgrunn fra klubbens utviklingsavdeling og gått vår skole.

- Vi har lenge hatt en ambisjon og en målsetning om å satse på lokale spillere fra distriktet, og ser at flere og flere kommer opp og at det gror godt der ute. Vi tar vare på dem, og har også flere andre tidligere juniorspillere ute i 2. divisjon og gode klubber. Det tar tid å bygge klubb, og en viktig del av det for oss, er å satse på lokale gutter. Det er viktig for identiteten vår og tilhørigheten i lokalsamfunnet og i Kongsvinger-regionen. Det er en langsiktig tankegang for oss, sier Nystuen.

Trond Amundsen forteller om et kull de har fulgt på Flisa lenge, med mange gode spillere.

- Det har foregått både gjennom god relasjon til klubben, og spesielt Øyvind, som har vært trener der. De siste to årene har vi hatt litt mer forpliktende oppfølging av Marius, og sett ganske mange økter på Flisa og hatt samtaler som etter hvert endte med at han ville komme hit.

God forståelse

Nå har han spilt juniorfotball og nasjonal G16 for KIL en periode allerede.

- Det er en veldig spennende spiller som har noen veldig gode mentale ferdigheter. Noen enorme drivkrefter knyttet til ønsket om å bli god. Det betyr at han har trent veldig mye, også målbevisst og riktig trening, og utviklet spesielt gode tekniske offensive ferdigheter og en naturlig tilnærming til forståelsen av spillet, som kanskje er den største styrken hans.

Damhaug har hele tiden spilt med spillere som er både to, tre og fire eldre.

- Det har nok gjort noe med kvikkheten i forståelsen hans. Vi har som utviklingsmål å videreutvikle forståelsen og enda oftere komme i situasjoner der han får brukt ekstremferdighetene. Vi skal fortsette å bygge fysikk og utvikle defensive ferdigheter, sier utviklingslederen.

Amundsen forteller også om rift om talentet og flere klubber som har fulgt med.

- Han har vært veldig langt fremme i sitt årskull i Norge og vært både nær og fått vist seg frem for landslag. Det gjør at spilleren også blir attraktiv i flere andre miljøer, både med tanke på kontakt og hospitering. Vi er stolte av at han har valgt Kongsvinger og miljøet vårt, og tror det kan passe som hånd i hanske for både oss og ham, sier Amundsen.

Annonse fra Obos-ligaen: