Ti år på rad i grønn sone: - Kan få fatale følger

KIL Toppfotball er i norgestoppen på økonomisk styring.

Annonse:

I begynnelsen av mai kom de økonomiske rapportene for norsk fotball, og ifølge Norges Fotballforbund pålegges det åtte nye handlingsplaner for klubbene i lisensierte divisjoner, der klubbene må etablere bedre kontroll på egen økonomi.

Det er også ilagt poengtrekk til tre klubber for ikke å nå egne delmål i tidligere etablerte økonomiske handlingsplaner.

Det gjelder imidlertid ikke KIL Toppfotball, som igjen rapporter i grønn sone. Det er tiende året på rad at klubben faller inn i den kategorien.

KILs poengscore i FOS (finansielt oppfølgingssystem) er tre av tre mulige og full pott.

Helt siden halvårsrapporteringen i 2013 og til i dag i 2023, har KIL hatt økonomi tilsvarende grønn sone.

Rapporteringen er en del av kravene for å oppfylle klubblisensreglementet. Under der ligger FOS-rapporteringen.

- Bakgrunnen for det er ganske bra. Jeg leste at den norske klubbøkonomien i lengre tid bar preg av en mentalitet som prioriterte kortsiktig sportslig suksess, fremfor langsiktig stabilitet. Det synes jeg var et veldig godt utgangspunkt for å innføre et slikt oppfølgingssystem, sier Linda Opås, styremedlem i KIL Toppfotball.

Se også: Satser på flere mål rundt Mjøsa: - Jeg trives ikke der

Klubbene måles ut fra syv krav, som vektes med hver sin poengsum. De to viktigste kategoriene er likviditet og egenkapital, som vektes høyest. Kort sagt, klubbens evne til å dekke de forpliktelser den har og hvor solid den er.

- Det er alltid en risiko. Det er derfor vi har månedlige møter og har gode rutiner for å følge opp, slik at vi eventuelt kan fange opp ting på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier Opås.

Konsekvensene kan være ganske så drastiske, slik historien også har vist på Gjemselund.

- Klubber som havner i rød sone blir satt under en handlingsplan på hvordan de skal klare å komme seg opp i gul sone innen en treårsperiode. Planen skal ha målsetninger og frister, og for å komme seg ut av rød sone må klubben oppnå gul eller grønn sone i minst to målinger på rad. Havner du i rød sone i 36 måneder kan du miste klubblisensen og automatisk bli degradert. Så det kan ha fatale følger hvis du ikke har styring på økonomien.

(Artikkelen fortsetter under):

FOS+2022.png

Det er spesielt viktig med tanke på den langsiktige satsingen man gjør. Det finnes nok av eksempler der man har tenkt kortsiktig, satset over evne og sittet igjen med regninga til slutt. Da venter økonomisk uføre og brannslukking.

- Espen var med på snu å dette. Vi har en daglig leder som forstår økonomi. At vi ikke skal bruke pengene før vi har tjent dem. Så skjønte KIL at vi må ha rutiner og ofte rapportering, slik at vi fanger opp om og når det skjer noe feil, sier Opås og fortsetter:

- Jeg tror det veldig mange klubber gjør, er å se på bankkontoen. Det er egentlig regnskapssystemet deres. Det er mange penger der, fordi det har kommet inn sponsormidler eller mediainntekter, en kjempesum, og så har de ikke anelse om at det skal vare over 12 måneder. Da blir de brukt opp, og så sitter de der. At KIL valgte å få inn Gunnar Holth Grusforretning var jo gull, for det er stabilitet og de samme folkene. Espen vet hvordan dette funker. Det tror jeg har vært alfa og omega for at klubben har klart å være i grønn sone hele tiden. Vi har rutiner og vet hva vi driver med.

Det gir også mer trygghet, mer stabilitet og en sjanse til å bygge klubb etter en strategi som ikke må radikalt endres grunnet økonomiske forutsetninger.

- Dette er vi stolte av. Det går sikkert an å lure den et par perioder, men så blir du innhentet. Det viktigste er å ha kontroll på økonomien for din egen del, og vi gjør dette fordi vi har tro på at det er nøkkelen for å bli bedre på sport over lang tid. Alt vi gjør, gjør vi for å bli bedre på sport. Jeg har ikke noe interesse av å sitte å spare opp penger for moro skyld, vi gjør det for at vi skal bli bedre, sier daglig leder Espen Nystuen. 

Han understreker at han må rose Opås, Ole Martin Tronstad (controller), driftssjef Sigmund Dalsberget og flere i GHG som bidrar rundt oppgaver med økonomi.

- Du har ikke sjanse til å planlegge noe eller legge en strategi hvis økonomien går veldig opp og ned. Du kan ikke ha planer over tid, hvis du ikke har penger til å gjennomføre de planene du har. Så det henger jo veldig sammen, sier Opås.

FOS+2013-2020.png

 

Annonse fra Obos-ligaen: