Viktig oppfølging hos Nemus: Lystige svar for Jahr
Kristian Jahr er en av KIL-spillerne som får topp oppfølging på Nemus-klinikken. I dag fikk han en lystig beskjed av manuellterapeut Arnstein Storås. B2B
- Jeg synes det fungerer veldig bra. I KIL har vi Martin Skogli Holt som kan henvise oss videre hvis han har lyst på en ekstra vurdering, og da er det kjekt for oss å reise bort på Nemus for å få en vurdering av skaden man har og omfanget, sier Kristian Jahr.
Selv skadet han seg i treningskampen mot Gjøvik/Lyn. De første rapportene var dystre, og man fryktet at midtstopperen ville være ute i en stor del av sesongen.
- Akkurat med den skaden var det litt dårlig timing. KIL reiste til Marbella, så den første kommunikasjonen med Arnstein hos Nemus var egentlig kun over telefonen, for jeg klarte ikke å bevege meg ut av hjemmet på et par uker. Men Arnstein fulgte meg opp og ringte og spurte hvordan det gikk, og henviste meg litt rundt omkring til ulike medisinske sentre i Oslo. Det var fint for meg å ha Nemus tilgjengelig da, sier Jahr.
Denne onsdagen har han nettopp vært til konsultasjon på klinikken sammen med Sander Marthinussen, som ifølge Storås nok må ta et par dager uten fotball grunnet en smell i kneet på trening.
Les også: Nå teller vi ned til tidenes billettslipp
Etter at begge spillerne har ligget på benken hos inne hos Nemus, har Jahr inntrykk av at KIL-gjengen stoler på de rådene og anbefalingene de får.
- Ja, jeg synes det. De fremstår veldig dyktige, og har kontroll på det de skal ha kontroll på. Det er veldig trygt å få en vurdering fra dem og bli fulgt opp når man er skadet, sier Jahr.
Gode nyheter for Jahr
Selv fikk han oppløftende svar etter en tilstandsvurdering.
- Ja, absolutt. Nå har jeg fått positive nyheter på løpende bånd. Det så ikke så lyst ut da jeg skadet meg, og jeg fikk litt bekymringsfulle beskjeder på sykehuset da jeg reiste opp dit etter kampen. Jeg så vel ikke for meg så mye fotball i år da. Men så fikk jeg tatt MR-bilder og så skadeomfanget, og det var ikke så alvorlig som først fryktet. Da er veien kortere, og nå fikk jeg beskjed om at jeg er i veldig god rute og ikke vil gå glipp av altfor mange kamper i starten av sesongen.
- Det er alltid fantastisk, i hvert fall når du har innstilt deg på å være lenger ute og får en kontrabeskjed. Ingenting er bedre enn det. Nå skal jeg snart starte med litt løping og så snøre på fotballskoene og prøve meg litt. Det blir bra, sier han med et smil.
(Artikkelen fortsetter under):
Oppfølging og skadevurdering
Hos Nemus har manuellterapeut Arnstein Storås lang fartstid med KIL-troppen. Tidligere var han tilknyttet klubben på mer fast basis. Nå tar han imot spillere en til to ganger i uka, samtidig som at kiropraktorene Sondre og Brage Buvarp og fysioterapeut Magnus Bergersen også er disponible.
- Det er sjelden at de ikke benytter seg av sjansen til å være innom ukentlig, i hvert fall når det er treningsaktivitet. Det skjer av og til at det er bare en gang, men som regel er det to ganger, sier Storås.
Det gjelder både oppfølging av de som allerede er skadet, men også når nye skader oppstår.
- De som er skadet følger vi opp for å prøve å få et inntrykk av hvor de ligger an i løypa med tanke på rehabilitering og plan. Med nye skader gjør vi en vurdering på hva det kan være for noe og om man skal henvise til videre utredning og hva som er anbefalt rehabilitering.
Storås og Nemus samtaler med KILs medisinske apparat, og foreslår videre oppfølging fra klubbens side.
- Det er viktig at man har et samarbeid og får en god dialog med meninger fra andre aktører, som er med på det medisinske opplegget. Så finner man etter beste evne den beste løsningen for spillerne.
Storås håper at han etter hvert kan få vært litt mer på Gjemselund for å følge spillerne han behandler enda litt tettere.
- Å se dem i aksjon hjelper, for man får en litt annen kjennskap til det enn bare å ha dem her på klinikken. Jeg og vi gir anbefalinger i beste mening og etter vår erfaring, og så er det naturligvis lov å gjøre vurderinger i det daglige. Ting kan endre seg underveis.
Fruktbart samarbeid
Nå har han nettopp gitt Jahr de positive tilbakemeldingene som er omtalt tidligere i artikkelen.
- Med Kristian har det gått bedre enn vi kanskje tenkte med en gang han skadet seg. For en måneds tid klarte han ikke å vektbære foten, og nå er han snart der at han kan jogge igjen. Det er en forutsetning for å spille fotball, sier manuellterapeuten med et smil.
- Veldig mye av det som ble skadet, har grodd. Om han bare gjør de smarte tingene med god oppfølging av klubben, og normaliserer styrke- og løpsfunksjonen og føler seg trygg igjen, kan han ganske snart være med å leke litt med ball og spille fotball igjen. Forhåpentligvis er han i ganske god sving om en måneds tid.
En ting som kan være en utfordring med samarbeidet i denne formen, er når spillerne selv ikke gir raske nok beskjeder.
- Av og til er spillerne litt dårlige til å rapportere og si fra. Det er viktig at de flinke til det. Klubblegen kan også være kontaktbar på en del ting. Sammen utgjør vi rundt det medisinske i klubben et best mulig team som kompletterer hverandre.
Nemus har vært med som partner i mange år, med terapeuter som har jobbet med KIL og vært tilknyttet klinikken.
- Det er samarbeid jeg tror har vært fruktbart på mange måter, sier Storås.
- Verdien av å ha KIL på laget, er åpenbart ganske stor, tenker jeg. Det er en god greie å kunne skilte med at vi hjelper KIL, som er ganske stort for nærmiljøet her og området rundt Kongsvinger og regionen. Jeg tenker at det er bra for Nemus, og det er helt sikkert bra for KIL også. At man har en klinikk som har mange aktører som har vært her over tid og som er en stabil samarbeidspartner.