- Skole og klubb legger alt til rette

Flere KIL-juniorer og NTG-elever trener fast eller delvis fast med KILs A-lag. Det er gutter som jobber hardt – hver eneste dag – for å nå drømmen om å spille profesjonell fotball.

Annonse:

Flere av klubbens lovende juniorspillere trener fast eller delvis fast med A-laget. KIL er en klubb som gir de unge sjansen.

I vinter har åtte juniorer trent med, eller vært involvert i, A-lagets treningskamper. Alle går på NTG og er juniorspillere i klubben.

19 år gamle Matias Aadnøy og 18 år gamle Andreas Smedplass er de to som har trent flest økter i vinter.

- Det er veldig morsomt å få muligheten. Jeg har trent fast i vinter og det er gøy å få kjenne på nivået som kreves. Det er alltid noe å strekke seg etter, sier Aadnøy.

- Det er veldig mye å lære og det gir god utvikling. Tempoet er høyere og det er mye mer rutine. Det er utrolig gøy å være med, sier Smedplass - klubbens lovende keeper fra Flisa.

Tar nivået – etter hvert

Alle guttene forteller om store forskjeller fra juniorfotball til seniorfotball når det gjelder tempo og fysikk. Samtidig mener alle at de klarer å tilpasse seg nivået bedre jo flere økter de får.

- Jeg følte jeg slet litt med intensiteten i begynnelsen, men man venner seg til det ganske raskt, sier Simen Aasmundstad.

- Det er et klart høyere nivå og man merker det er stor forskjell. Etter hvert venner man seg til at ting går fortere og at man har mindre tid, sier Sander Røed.

9a
Simen Aasmundstad Født: 09.05.2000 Fra: Vinstra Posisjon: Midtbane
Mattaadnoy
Matias Aadnøy Født: 02.05.2000 Fra: Gjerdrum Posisjon: Midtstopper
roed
Sander Røed Født: 28.12.2000 Fra: Lier Posisjon: Midtbane

Aasmundstad og Røed er begge midtbanespillere som er inne i det avsluttende året på NTG. Midtstopper Aadnøy er i samme båt.

- Man får mindre tid med ballen og du blir lettere dyttet bort. Du må venne deg til å tenke fortere og bevege deg fortere. Det handler om å se løsninger så raskt som mulig. Jeg tror jeg har fått mer ro i spillet etter hvert, kommenterer midtstopperen.

Drømmer om proffkontrakt

Felles for alle guttene er at de har store ambisjoner som fotballspillere. Det beviser de i antall timer de legger ned for å nå målene sine.

- Målet mitt er å få proffkontrakt og over tid spille meg inn på laget, sier Aadnøy. Det sammen ønsker Røed og Aasmundstad.

- Jeg har som mål å spille på så høyt nivå som mulig, sier guttene.

Før Røed legger til:

- Og så jeg ønsker å bli bedre enn pappa!

Den tekniske midtbanespilleren er sønnen til Thomas Røed som blant annet spilte for Odd og Strømsgodset i Eliteserien.

Flisa-gutten Smedplass har ambisjoner om å spille i utlandet.

- På sikt har jeg ambisjoner om å spille i utlandet, sier den blide 18-åringen.

En vanlig dag

En vanlig dag for juniorguttene er lang og hard – og den består av flere timer skole og to treningsøkter.

- Det er ganske harde dager og man er nødt til å ha en plan og en struktur i hverdagen. Det handler om å være i forkant. Samtidig må man være god til å slappe av når man skal det, sier en reflektert Aasmundstad.

Slik ser en vanlig dag ut for KIL-juniorene som trener med A-laget:

07.00 Står opp og spiser frokost, samt forbereder mat til senere
08.00 Skole - studietid
09.45 Gå til Gjemselund
10.00 Hente utstyr til prep
10.30 Økt med A-laget
12.15 Rydde utstyr
12.45 Skole - undervisning
15.45 Skoledagen er over
17.30 Egentrening på Sportica
19.00 Middag

Resten av dagen brukes til å slappe av, gjøre skolearbeid og være sosial med venner.

- Og rydde hybelen, sier Aadnøy – og håper moren blir fornøyd med å lese det.

- Mens Simen bruker kveldene på damebesøk, skyter Røed inn og gliser. 

Skryter av oppfølgingen

For at KIL-ungguttene skal lykkes – både på skolen og på fotballbanen - fordrer det et godt samarbeid mellom skole og klubb – og ikke minst tilrettelegging og tett oppfølging.

v8
Guttene får god hjelp fra lærerne på skolen - og noen ganger hjelper de også hverandre.

Firkløveren skryter veldig av opplegget på Kongsvinger.

- Det er veldig bra kommunikasjon mellom KIL og NTG. Skolen er veldig flinke til å legge mest mulig til rette. Vi blir fulgt opp godt av lærerne, samtidig som at vi blir lært til å ta ansvar selv, sier Aadnøy.

- Det er så klart krevende, men jeg synes det går fint. Det handler om å gjøre jobben i studietiden. Lærerne er flinke til å hjelpe. Bent (Halvorsen, journ. anm.) ordner opp, vet du, kommenterer Smedplass på en noe smiskende måte.

KIL og NTG har felles trenere – det vil si at det samme trenerteamet følger opp økter både på formiddagen og ettermiddagen.

- Klubben har trenere som følger oss opp tett – også på A-laget. Vi føler at Vitor (Gazimba, journ. anm.) og Petter (Belsvik, journ. anm.) ser oss, sier guttene.

- Hva er det beste med å satse fotball på Kongsvinger?

- Tilretteleggingen. Det er heller ikke mange forstyrrelser her. Om man har lyst nok får man det til, sier Aasmundstad.

Røed er enig, men trekker også fram en annen viktig faktor.

- Vinnermentaliteten som er over alt. Uansett om det er fotball, kortspill eller noe annet. Man har lyst å vinne – og lyst til å være bedre enn alle andre. Det sitter i veggene her.

Smedplass trekker også fram kampplattformene klubben tilbyr.

- KIL har et veldig godt tilbud når det gjelder gode kampplattformer. Interkrets B, Nasjonal G18, 3. divisjon og OBOS-ligaen. Det er gode utviklingsarenaer. Alt legges til rette for at man skal bli god her.

v7
Andreas Smedplass er konsentrert i timene - i hvert fall i følge han selv.

 

Annonse fra Obos-ligaen: