Samarbeid over grensa

IK Arvika Fotboll og KIL Toppfotball går inn i et unikt samarbeid på tvers av landegrensen. - Vi må se grensen som en mulighet, sier klubbene.

Annonse:

Arvika og Kongsvingerregionen har hatt et samarbeid som har eksistert siden midten av 1960-tallet, med mye bilpasseringer, grensehandel og grensependling. Utvidelse av regionen og regionsammenkopling kan være viktige faktorer for å stimulere økt aktivitet, og for å gjøre regionen mer attraktiv for både mennesker og bedrifter.

Nå ønsker KIL Toppfotball og IK Arvika Fotboll å forsterke dette ved å samarbeide enda tettere på og utenfor fotballbanen. Klubbene har nå inngått en avtale som i hovedsak handler om tre hovedområder: spiller-, trener- og lederutvikling. 

Muligheter over grensen

KILs Johan Wennberg blir en nøkkelperson i samarbeidet mellom de to klubbene, og 29-åringen er glad for at Arvika-fotballen nå ser mot Kongsvinger.

- Da jeg var yngre så vi aldri mot Kongsvinger. Nå får spillere som kommer opp en mulighet til å se mot vårt tilbud - et tilbud jeg mener er veldig godt. Dette er vinn-vinn for alle parter, forteller Arvika-mannen.

Johan Wennberg er født og oppvokst i Arvika, og skulle ønske at et slikt samarbeid var på plass da han selv var en ung og lovende fotballspiller.

- Jeg ser jo at det vi kan tilby i KIL er et tilbud som gir en god mulighet til de fotballspillerne som ønsker noe med fotballen. Jeg skulle ønske at jeg selv hadde samme mulighet da jeg var yngre. Det er morsomt at barndomsklubben min blir med på dette, og vi gleder oss skikkelig til fortsettelsen.

IMG_1723
Fra Arvika: Henrik Brohlin Arnesen, Henrik Mossberg, Kenneth Arnesen. Fredsmonumentet ved Morokulien ble et naturlig møtested da partene var enig om samarbeidet.

Wennberg er også overbevist om samarbeidet over landegrensen gir gode muligheter for begge parter:

- Jeg så aldri over grensen da jeg vurderte mine muligheter som ung og lovende. Nå håper jeg dette samarbeidet gjør at Kongsvinger stiger frem som et naturlig alternativ for unge talenter. Vi må se på grensen som en mulighet. Vi må huske at det bare er en kort kjøretur mellom byene, men landegrensen i mellom har kanskje sørget for at avstanden virker lenger enn det den egentlig er. Jeg håper også jeg gir en trygghet til svenske spillere som vurderer Kongsvinger. Er man fra Värmland så føler man seg hjemme i KIL, det kan jeg bekrefte.

Og Wennberg avslutter:

- I både avstand og reisetid er faktisk Kongsvinger den toppklubben som ligger nærmest Arvika. I sånn måte er det jo helt naturlig å se hit.

Kenneth Arnesen, som er ansvarlig for avtalen fra svenskenes side, er veldig glad for samarbeidet som går over landegrensen:

- Når vi har en storklubb som Kongsvinger i nærheten må vi utnytte det. Samarbeidet gir oss gode muligheter når det gjelder spiller-, trener- og lederutvikling. Vi i Arvika er veldig glade for å kunne samarbeide med KIL Toppfotball, sier han.

    Unik erfaringsutveksling

    Fagansvarlig i KIL, Trond Amundsen, har også god tro på et fruktbart samarbeid - for begge parter.

    - En viktig del av samarbeidet er den kompetanse- og erfaringsutvekslingen vi kan nyte godt av på begge sider. Arvika er for eksempel veldig dyktige på barnefotball, og jeg er sikker på at vi har noe å lære av de med tanke på planverk og skoleringsplaner.

    Og Amundsen fortsetter:

    - Arvika-området skal jo være et naturlig nedslagsfelt for KIL som klubb. Og med samarbeidsavtalen på plass så synliggjør vi dette i en større grad enn før.

    KILs Erik Gusterud kan også fortelle at samarbeidet er, så vidt klubbene bekjent, helt unikt.

    - Samarbeidet er unikt med tanke på at det går over en landegrense, og det er morsomt å kunne tilby lovende spillere fra Arvika-området en mulighet til å se mot oss og hva vi i KIL kan tilby.

    Gusterud kan også fortelle at før korona satte en stopper for normal aktivitet, så var flere Arvika-gutter innom til hospitert hos KIL Toppfotball. Det var også deltagere fra Arvika med på trenerforumet som ble arrangert i vinter. Nå er det i tillegg to Arvika-gutter som begynner sin skolegang ved NTG Kongsvinger fra høsten av.

    En av de som kommer over grensen ved skolestart er Henrik Brohlin Arnesen. Den unge keeperen gleder seg til å komme inn i KIL-systemet.

    - Det er et fantastisk tilbud i Kongsvinger når det gjelder skole- og fotballtilbud. Jeg gleder meg til å begynne på NTG Kongsvinger og komme inn i KIL-systemet, sier unggutten. 

    Arvika blir en del av samarbeidsmodellen til KIL Toppfotball - Prosjekt hel ved. Les mer om samarbeidet mellom KIL Toppfotball og de lokale klubbene her

    Historisk relasjon

    KIL Toppfotball og Arvika har tette relasjoner historisk sett. Her er noen eksempler:

    • Christer Nilsson var KIL-trener i debutsesongen i Eliteserien i 1983, samt assistenttrener under Even Pellerud i 1989 og Kent Karlsson i 1990. 
    • Paul Olausson hadde en fin karriere som KIL-spiller mellom 2001 og 2006. Den offensive spilleren har 132 offisielle kamper for KILs A-lag. Olausson har senere vært assistenttrener for A-laget til KIL Toppfotball.
    • Henry Emenike Ikwuazom, som spilte her i 2014-sesongen, kom fra Arvika.
    • Tidligere KIL-spiller, og nå KIL 2-trener, Johan Wennberg er født og oppvokst i Arvika. Svensken er nå en nøkkelperson i samarbeidet over grensen. 
    • For de historieinteresserte: i følge kilder ble KILs første internasjonale fotballkamp spilt mot Arvika (Idrottsförening) i 1907.  Da het vi Kongsvinger Turn og Idrætsforening.
    Annonse fra Obos-ligaen: