Herre min hatt for en hyllest: - En sann legende i norsk fotball

Adem Güven (38) rundet 300 offisielle kamper for KIL Toppfotball. Gratulasjonene er mange og rørende.

Annonse:

Vi hadde våre mistanker, og kontaktet statistikkorakelet Jørn Sundby for å gjøre en skikkelig sjekk. Mannen som i en årrekke har kommentert vintersport, fotball og andre idretter for blant annet Eurosport og Viaplay, er også fagansvarlig på Store norske leksikon og driver med statistikk på sportsarkivet.no.

Han tok et dypdykk i tallene, og kom frem til at det på oversikten på fotball.no manglet noen kamper. Nærmere bestemt en seriekamp i 2010 og fem cupkamper i 2010 og 2011.

Dermed kom kamp nummer 300 litt raskere enn antatt for Güven.

Da han entret banen til cupkampen mot Kjelsås onsdag kveld, var det hans offisielle jubileum: 300 kamper i serie, cup og kvalik for KIL Toppfotball.

På disse står han med 129 mål, et målsnitt på 0,44. Güven har altså i snitt scoret i nesten annenhver kamp med KIL-logoen på brystet.

I tillegg kommer 51 kamper for Odd, 30 for Raufoss og 34 for HamKam – her til lands. Güven har også et opphold i Tyrkia i løpet av karrieren.

Les også: Portrettet: Bli bedre kjent med August Strömberg

I 2015 gjorde Güven comeback i KIL. Og siden den gang har Adem vært en av KILs aller viktigste spillere - og ikke minst en viktig kontinuitetsbærer.

(Artikkelen fortsetter under): 

300: Adem Güven har spilt 300 offisielle kamper for KIL Toppfotball.
300: Adem Güven har spilt 300 offisielle kamper for KIL Toppfotball.

Kamp nummer 100 kom på Aspmyra i 2017, da KIL tapte knepent 2-3 borte mot Bodø/Glimt. Begge KILs mål: Adem Güven.

Kommentator i ekstase

38-åringen flyttet fra Trondheim til Raufoss som ung, og det var der han slo gjennom.

Like legendarisk som Güvens spill på banen, var radiokommenteringen til Terje Solbakken i den vanvittige snuoperasjon fra 0-3 til 4-3 hjemme mot Frigg.

Han «såg riktignok itte åkken det var, for det var mætt ta folk innafor sækstenmetern og æille ville ha´n i mål», men Güven var nær å gi den entusiastiske Solbakken hjerteinfarkt i kommentatorboksen i løpet av sluttminuttene (se selv om du ikke har sett klippet, her fra VGTV).

- Ååå, herre min hatt, Adem. 300 kamper for KIL Toppfotball og 424 kamper til sammen i norsk toppfotball, dæ ær itte tæll å tru.

Les også: Neste motstander: Start

Slik innleder Solbakken sin gratulasjonsmelding med en rekke ord vi kjenner igjen fra kommenteringen av den nevnte kampen, før han fortsetter:

- Raufoss, HamKam, Odd og Kongsvinger er de lag som har hatt æren av å ha deg på laget. Fire heldige klubber har fått lov til å bli kjent med deg som den flotte gutten og fotballspilleren du er. Du har lagt fra deg et ettermæle som ikke kan matches av noen, og det tar jeg ærbødigst av meg hatten for. Jeg ønsker deg lykke til videre på veien, skriver Solbakken fra Raufoss Fotball og Radio Toten.

(Artikkelen fortsetter under):

KJENT KOMMENTERING: Det er faktisk opprettet et såkalt Wikiquote av Terje Solbakkens kommentering av kampen.
KJENT KOMMENTERING: Det er faktisk opprettet et såkalt Wikiquote av Terje Solbakkens kommentering av kampen. Foto: Skjermdump

Så gikk turen til HamKam og Eliteserien i 2008. Güven spilte en del på Hamar, men for lagets del gikk det ikke som de ønsket. Nå i senere tid spøker Güven selv med at han leverte varene, sett med KIL-øyne, med to strake nedrykk for de grønnhvite.

- Jeg vil gjerne gratulere Adem med 300 spilte kamper for KIL. Jeg hentet ham fra Raufoss til HamKam foran 2008-sesongen. Der debuterte han i Eliteserien. Han har i etterkant satt sitt preg på norsk fotball på en formidabel måte. Stor fart, god teknikk og etter hvert også en klinisk målscorer. Gratulerer så mye, sier daværende HamKam-trener Arne Erlandsen i en hilsen til sin tidligere elev.

Imponert Riseth

Turen gikk så videre til Kongsvinger for første gang. Året var 2010, og sammen med spillere som Thomas Myhre, Vidar Riseth og Martin Linnes spilte han sin første sesong i Eliteserien på Gjemselund.

- Gratulerer med 300 kamper, Adem. Det er virkelig imponerende. Jeg husker tiden da jeg spilte med deg på Kongsvinger, du var en teknisk begavelse på fotballbanen. Når årene går, blir alle fotballspillere litt dårligere, inkludert meg selv som fortsatte å spille til jeg var litt for gammel. Men deg må jeg ta av meg hatten for. Jo eldre du blir, desto bedre spiller blir du. Du leverer fantastisk på banen og Kongsvinger er virkelig din klubb. Du har spilt for andre lag, men vi vet alle at hjertet ditt hører hjemme på Kongsvinger. Du er en legende, og jeg er utrolig glad for at du har nådd jubileet med 300 kamper. Med vennlig hilsen Vidar Riseth.

Gjennom årene har han med kapteinsbindet rundet armen ledet KIL både til cupfinale og en rekke seirer, spesielt i OBOS-ligaen. Tidligere landslagsspiller og Premier League-proff, og mangeårig sportslig leder og spillerlogistikkansvarlig i Sogndal, Håvard Flo, er en av dem som har fått kjenne Güvens ferdigheter på kroppen.

- Jeg vil gratulere en legende med 300 offisielle kamper for Kongsvinger. Adem har vist over lang tid at han er en spiller med spisskompetanse som leverer år etter år, som også er en fantastisk type som alltid setter sin klubb foran alt. Sogndal Fotball vil huske mange av møtene våre der Adem har stukket kjepper i hjulene våre i håpet om opprykk. Håper det ikke skjer i år, skriver Flo i en hilsen, som avsluttes med et lurt smil.

Kamp 200 for Güven kom faktisk borte mot nettopp Sogndal, i 2020.

Kongen av OBOS

Med sitt lekne ferdighetsregister og store finterepertoar, har han også begeistret fans og TV-seere opp gjennom årene.

- OBOS-kongen. Mannen som har begeistret oss med mål og x-faktor i en årrekke. Legende! En annen beskrivelse trenger ikke den mannen, sier TV 2-kommentator Amund Lutnæs, som i mange sesonger har hatt OBOS-ligaen som hovedarena.

(Artikkelen fortsetter under):


En annen som har hatt glede av å være Güvens trener, er nåværende Molde-assistent Eirik Mæland. Den tidligere KIL-treneren er selvsagt ikke vond å be når det gjelder en hilsen til 38-åringen.

- Dette er en milepæl som er veldig imponerende. Du er en sann legende i norsk fotball. Av alle jeg treffer, er du den første de spør om; Adem Güven og hvor god er han. Du er en fantastisk god fotballspiller, og det er utrolig stas å ha vært treneren din. Den balansen og kroppsbeherskelsen i en alder av snart 40 år, er intet annet enn unik. Det fikk vi jo senest bevis på i forrige hjemmekamp mot Egersund, da du scoret nok et magisk mål. Gratulerer så masse med 300 kamper, og så satser vi på 300 til. Lykke til, jeg håper du kroner det med et velfortjent opprykk til Eliteserien i år, sier Mæland.

Les også: Sesongåpning for Lunden Terrasse

Da vi la ut en gratulasjonspost til Güven etter kampen mot Kjelsås, var det flere som kastet seg på med hyggelige ord i kommentarfeltet på Facebook.

- Gratulerer med 300 matcher, Adem! Hilsen en eidskoging med 299, skrev Kai Olav Ryen.

- Stor spiller og enormt viktig for KILs stabile prestasjon gjennom mange år, skrev Even Pellerud.

- True legend, meldte Mame Niang. 

Güven har også gjort inntrykk på daværende Odd-trener Dag-Eilev Fagermo: 


PS! Det blir en liten markering av jubileet for Güven i minuttene før avspark mot Start lørdag. Kampen begynner 16:00. 

Annonse fra Obos-ligaen: