Sterke resultater på årets første Mapei-test: - Dette gir oss et fortrinn

Årets første testresultater er bedre enn på tilsvarende tid i tidligere sesonger. KIL-sjef Espen Nystuen mener toppidrett handler om å pushe grenser og at klubben har bedre kontroll på det nå enn noensinne før.

Annonse:

- Resultatene fra årets første test var ganske gode. Et sted mellom gode og veldig gode, sier Dr. Ermanno Rampinini.

Han og hans team er anerkjent som noen av verdens ledende fagfolk innen fysisk trening i fotball. Mapei Sport har tidligere jobbet med klubber som Juventus, Roma og Marseille.

Denne sesongen samarbeider de med Sassoulo, Inter Milan og Monaco.

Og KIL.

- Generelt kan vi si at det, fra et fysisk ståsted, er et veldig godt utgangspunkt. Selvfølgelig er det bare et utgangspunkt, og man må opprettholde en god forberedelsesperiode for å optimalisere dette gode utgangspunktet, sier Rampinini.

- Hvordan er resultatene sammenlignet med tidligere?

- Hvis du tar denne testen, som er den første etter at laget er tilbake fra ferie, er det for noen mindre gode resultater sammenlignet med når laget er i full sesong. Men det er helt normalt. Den beste sammenligningen er å sette det opp mot alle testene som er gjort i samme periode av sesongen. Ser man på 2022, 2021 og 2020 – selv om 2020 var et dårlig år i hele verden – kan vi si at disse testresultatene er bedre enn de tidligere utgangspunktene i samme periode i de tidligere sesongene.

- Så KIL ser ut til å lære noe av dette og gjør ting stadig bedre?

- Vi håper at samarbeidet kan gi betydningsfull informasjon, slik at treningsarbeidet kan optimaliseres og forbedres år for år. Du vet, dette er en saktegående prosess. For det er ingenting som er som magi, som endrer alt med bare et klikk. Men å repetere evalueringen, testene og møtene, er det jeg tror vil gjøre det mulig å gjøre det så optimalt som mulig. Og jeg tror det er det som skjer her nå.

Les også: KIL viste italienerne unike Finnskogstua i fjor høst

KIL-troppen har vært gjennom en tung treningsperiode i oppstarten, med veldig mange økter. Det har vært mindre normal fotball, og mye svømming, yoga, styrketrening og løping i tillegg.

- For mye og for hardt er relativt. Det som kan være for mye og for hardt for deg, kan være normalt for meg eller lavere for andre. Det er et faktum at mengden i disse ukene ikke er lav. Det som er viktig nå, er å tilpasse mengden i de kommende ukene, når laget begynner å spille (trenings)kamper og så videre. Vi snakker godt sammen om disse tingene, sier Rampinini med et smil.

Pushe grenser

De som har fulgt KIL tett over lengre tid, kjenner godt til at samarbeidet med det italienske teamet ikke er noe nytt. Det har vart over flere år, med fire besøk og tester hver eneste sesong.

- Vi har samarbeidet med Mapei Sport i mange år nå. Og vi blir litt bedre hvert eneste år. Også før denne sesongen har de vært med i planleggingen av vintersesongen, og de følger oss tett gjennom den ukentlige dialogen Martin Skogli Holt hos oss har med Marco hos dem, sier sportslig leder Espen Nystuen.

- I tillegg har Ermanno og jeg tett dialog om de overordnede prinsippene. Toppidrett handler om å pushe grenser, og noen ganger går man over disse grensene. Jeg ser at vi gjennom alle disse årene med denne pushinga, er på et sted der vi har bedre kontroll enn noensinne. Vi satser på å unngå skader, men samtidig få pushet grensene, også i år.

(Artikkelen fortsetter under videoen):


Imponert hovedtrener

For klubbens nye trener var det første gangen han fikk overvære både selve testene og gjennomgangen av tallene i etterkant.

- Hele opplegget var veldig imponerende. Jeg har hørt så mye bra om dem, men da de kom i gang, viste de en enorm kompetanse. Det er tre andre klubber de jobber med, som er på et litt annet nivå enn oss. Så vi er ydmyke når de kommer hit, med et team på syv mann, fra Italia til Kongsvinger for å teste oss. Det er et fantastisk opplegg, så systematisk og nøye planlagt, og de har gjort det mange ganger før, sier Vegard Hansen.

- Presentasjonen også hjelper oss veldig med opplegget fremover, særlig på dette med intensitet og å styre treningen så spillere ikke blir skadet. Alt er individuelt, så det må vi ta hensyn til.

Hansen har mye på hjertet om sitt nye bekjentskap.

- De har funnet en behagelig linje, og selv om deres felt er veldig viktig, så anerkjenner de at andre ting kanskje er enda viktigere i den store sammenhengen. Så de er ikke belærende eller nedlatende, men dyktige og fine. Vi hadde en fin middag sammen etterpå også, og det er et hyggelig bekjentskap. Og ikke minst veldig nyttig for oss.

Testen er femdelt. Det gir trenerteamet og det medisinske apparatet grundige tall og analyser på den fysiske kapasiteten, både særskilt, generelt og individuelt, på flere områder.

- Litt surrealistisk

Den overordnede presentasjonen med hele troppen og spiller for spiller benyttes flittig både i planlegging og evaluering av treningsopplegget.

- Dette gir oss et fortrinn. Vi har trent veldig mye nå i de første ukene i januar, men dette er jo planlagt sammen med dem. Vi føler oss veldig trygge, og er enda tryggere nå, ettersom testene var bra. Vi ser at disse ukene har vært nyttige, og vi har brukt dem til å bygge en solid plattform, sier Vegard Hansen.

Les også: Fornøyd med mye i internkamp: - Veldig bra trøkk i dem

- Det gjør at vi kan begynne å spille fotball i enda større grad, med mer tempo, trøkk, intensitet og lengde i spillet. Mer fotball, rett og slett, som jo er noe av det mest belastende du kan gjøre for en menneskekropp. Vi bruker dette i arbeidet og stoler veldig på tallene, fordi det er så detaljert og skikkelig gjort. Det var artig for meg som ny å få være med på, og veldig nyttig for oss i jobben videre.

- Det er vel ikke mange i landet som kan vise til samme ressurs på den biten?

- Det er ingen, antageligvis. I utlandet har de jo store apparater, men i Norge tviler jeg på det. Det kan godt hende at Rosenborg, Molde og Bodø/Glimt har noe tilsvarende, men akkurat Mapei Sport har avtaler med enormt store klubber, på et mye høyere nivå enn oss. Det kommer jo av Mapei her og samarbeidet klubben har hatt nå i fem år. Vi er heldige der, altså.

At KIL Toppfotball er i samme selskap som Sassoulo, Inter Milan og Monaco får Hansen til å trekke på smilebåndet.

- Det er jo veldig store klubber, da. Så at de også er her på Kongsvinger, det er jo litt surrealistisk.

Annonse fra Obos-ligaen: