lagbildebergen

Ny rapport: 430 millioner i samfunnsøkonomisk gevinst på gatelagene

Gatelagsmodellen leverer unike tall.

Annonse:

Et bedre liv med flere dager uten rus, er slagordet til Fotballstiftelsen, som er paraplyorganisasjonen til gatelagene.

Det er nå tolv år siden det første gatelaget ble etablert i Fredrikstad. I dag organiserer Fotballstiftelsen 30 gatelag i toppklubber over hele Norge.

KIL Toppfotball er etter oppstarten i fjor høst en av dem.

Les også: Reiseskildring fra årets viktigste tur

I en ny rapport utarbeidet av Oslo Economics, vurderes de samfunnsøkonomiske gevinstene for gatelagene til i overkant av 430 millioner kroner. Årlig!

Rapporten viser at gatelagsaktivitetene, som hovedsakelig er et tilbud for mennesker som har eller har hatt rusutfordringer, leverer fantastiske resultater både i sparte budsjettkroner for det offentlige og i helse- og samfunnsmessige gevinster for samfunnet.

  • Direkte sparte budsjettkroner for det offentlige vurderes til snaut 100 millioner kroner årlig
  • Helsegevinstene til 280 millioner kroner årlig
  • Dugnadsinnsatsen for og av gatelagsspillerne til 12 millioner kroner årlig
  • Økt verdiskapning og reduserte skattefinansieringskostnader til 55 millioner kroner årlig

Les hele rapporten her!

I tillegg trekker samfunnsøkonomene i Oslo Economics frem andre gevinster det er vanskelig å tallfeste, men som likevel har stor betydning. Blant dem ligger mestring og tilhørighet for spillerne og bedre liv for pårørende og gevinster for lokalsamfunn.

Onsdag presenterte de tallene for sentrale politikere på Ullevaal stadion.

- Gatelagsmodellen imponerer oss med sin evne til samskaping mellom fotballen, kommune, NAV og lokalsamfunn. Det er betydelige samfunnsøkonomiske gevinster, som særlig knytter seg til bedre helse og livskvalitet, utdanning og arbeid, mestring og tilhørighet, uttalte Erik Magnus Sæther, samfunnsøkonom i Oslo Economics, ifølge en artikkel Fotballstiftelsen har publisert på sine nettsider.

- Vi samfunnsøkonomer vil jo ofte være nøkterne for å sikre belegg for tallene vi presenterer. Derfor har vi både dobbelt- og trippelregnet, men her er tallene høye rett og slett fordi dette fungerer så ekstremt godt, tilføyde han.

Ifølge Arne Knoph, daglig leder i Fotballstiftelsen, trente rundt 1200 spillere i fjor på landets gatelag, og av disse sier 84 prosent at de ruser seg mindre mens 240 kom over i lønnet arbeid og skolegang.

KIL Toppfotball er stolte av å være en del av dette prosjektet.

- Vi ser allerede effekten av dette hos våre spillere, selv om vi ikke har vært i drift i mer enn ti måneder. Det gir en uvurderlig følelse av inkludering, mestring, og samhold. Det hindrer utenforskap, det påvirker ikke minst både fysisk og psykisk helse, og flere har fått et nytt høydepunkt å se frem til hver eneste uke, i tillegg til sosial omgang med nye kamerater. Noen har beholdt jobb, andre har fått ny jobb. At dette virker, ikke minst på sikt, er vi ikke i tvil om, sier sportslig leder for KILs Gatelag, Stein-Erik Stormoen, og legger til:

- Vi kan ikke gjøre annet enn å opprettholde tilbudet som best vi kan fremover, bygge gradvis og tålmodig og håpe at enda flere får øynene opp for den faktiske verdien et slikt tilbud har for de ulike individene.

KILs Gatelag er for begge kjønn, spiller 7-er-fotball og ønsker alle, uansett form og ferdighet, velkommen på trening.

Les også: Vil du spille på KILs Gatelag?

Kontakt:

Stein-Erik Stormoen, sportslig leder

[email protected] / 41541659

En stor takk til våre samarbeidspartnere; Kiwi Minipris, Betotec AS, Melby Maskin AS og Sparebank 1 Østlandet. Bildet over er fra Nasjonal turnering i Bergen i sommer. 

Annonse fra Obos-ligaen: