Stort intervju med KILs nye styreleder: - Klubben er blitt solid

Den tidligere landslagsspilleren Jon Inge Høiland tar steget opp fra styremedlem til styreleder i KIL Toppfotball.

Annonse:

45-åringen fra Lillehammer har en stor spillerkarriere bak seg. Han fikk med seg 23 U21-landskamper og 25 A-landskamper, og har spilt i klubber som Stabæk, Rosenborg, Malmö, IFK Göteborg og i Bundesliga for Kaiserslautern.

Stabæk-laget som ble seriemestere i 2008 er etter manges mening det beste som har vært i Norge.

Og så har han spilt i KIL, selvfølgelig, der han var i 1997 og 1998. «Beviset» holder han mellom hendene på bildet over, der han står sammen med Karl Erik Rimfeldt (t.h.), som er nytt medlem i styret.

Etter to år som styremedlem, tar han nå steget opp som styreleder. Det ble klart på et svært udramatisk valg på et ekstraordinært årsmøte i Peisestua på Gjemselund mandag kveld.

- Jeg tenkte litt på plusser og minuser rundt det, for jeg vet at det tar mye tid. Men jeg synes det er gøy. Jeg har sittet i styret i to år, og det er et veldig bra styre. Det er mange flinke folk, så det blir ikke meg og min greie, det blir oss, sier Høiland.

Han forteller at den største drivkraften er å gjøre en jobb for KIL, slik at klubben kan utvikle seg og bli bedre.

- Jeg vil støtte opp om administrasjonen og Espen i front. Jeg nevnte det også for min arbeidsgiver Kobbl, og de var veldig positive og ønsket å legge til rette. Så jeg må gi kred til dem også, som er fleksible og sa at jeg kan få bruke tid på dette. Nå har jeg vært to timer på Gjemselund for å ha møter bare i dag, sier Høiland.

Han er også blant annet et naturlig og fast innslag i klubbens regelmessige møter mellom A-lag og utviklingsavdeling fra før, som styrets representant med sportslig kompetanse.

Slik er det nye styret

Nestleder Leif Næss var ikke på valg og fortsetter i sin rolle. Med seg har de styremedlemmene Linda Opås (gjenvalgt for ett år), Karl Erik Rimfeldt (valgt for to år) og Ingunn Sørli (valgt for to år). Varamedlem Stig Solbjør ble også gjenvalgt for ett år.

- Det er mange folk med forskjellig kompetanse, og som er trygge på sine felt. Jeg har vært spiller lenge, men så har jeg også en erfaring fra å ha jobbet lenge i administrasjonen til Stabæk. Jeg vet på en måte hva som er vanskelig, og kan i hvert fall bidra og forstå hvordan det er for dere å jobbe med dette. Og forhåpentligvis, sammen med resten av styret, støtte opp. Det er viktig for meg, hvis man er i et styre i en fotballklubb så må man være der for å gjøre klubben bedre, sier Høiland og fortsetter:

Les også: Nytt styre klart: Høiland ny leder - Rimfeldt inn

- Et styre har mange oppgaver, men den viktigste rollen for et styre i en elitefotballklubb er egentlig å støtte opp om administrasjonen og hjelpe til med å sette retning. I denne klubben er det i tillegg en stor og sterk lokal sponsormasse, med blant annet Roy Holth og KB-gruppen og KFI, som hjelper til med å utvikle og støtte klubben på en fremragende måte.

Sportslig kompetanse

Diskusjonen om fotballkompetanse på styrenivå i norske klubber har vært oppe en rekke ganger, og særlig nåværende Ranheim-trener Kåre Ingebrigtsen er blant dem som har tatt sterkest til orde i så måte.

Med sin bakgrunn som spiller med landskamper og fra administrasjonen i en toppklubb, vet Høiland definitivt hva han er med på.

- Ja. Jeg sa til Espen at «nå får du en styreleder som kommer til å blande seg fælt inn i sport», sier Høiland med et stort smil og en påfølgende latter.

- Neida, jeg skal passe meg litt for det. Men jeg tror det er en fordel med min bakgrunn. Det er selvfølgelig masse plusser med styreledere som kommer fra næringslivet og som ser på det som en bedrift også. For det må man gjøre. Men jeg har gått fire år på Sport Management, og det var egentlig litt det samme som å gå fire år på Business Management. Men det var litt ekstra fokus på «Special Features of Sport».

- For det er jo det. Fotball er følelser. Det er mennesker, det er ikke bare business. Du skal forholde deg til supportere, fans, media og partnere på en helt annen måte enn du skal i næringslivet. Det er masse følelser, og det tror jeg kanskje noen av de som kommer fra næringslivet ikke skjønner før det går noen år. I styret vårt nå er det begge deler, med mange som har god kompetanse fra næringslivet. Karl Erik har jo begge deler. Han har spilt på U-landslag og KIL, og driver en stor bedrift.

Les også: Se også: Gjenopplev Taylors klassescoring

Glad i Kongsvinger

Etter å ha bodd andre steder i 20 år, valgte Høiland å ta med familien tilbake til Kongsvinger i 2018.

- Jeg spilte jo fotball her i 97 og 98, og vi trivdes godt på Kongsvinger. Min daværende kone er herfra, og vi har vært her mye og likt oss godt. Odin, min eldste sønn, skulle egentlig begynne på NTG U på Nadderud, men da han hørte at det var NTG U her også, var det greit for ham. De to andre brydde seg ikke så mye, smiler Høiland om de to yngre barna.

- Det har vært en veldig bra flytt for oss, og vi trives veldig bra. Jeg er veldig glad for at vi gjorde det. Det er et litt annet tempo enn på Snarøya og i Bærum.

Nå ser Høiland for seg å bli værende, i hvert fall i overskuelig fremtid.

- Ja, det gjør jeg. Jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det. Vi bodde på Snarøya nær Oslo, og det var bare ti minutter med buss til byen og veldig sentralt. Men likevel måtte vi kjøre ungene overalt, til bowling, kino og svømmehall. Kongsvinger er mindre, men vi bor i en by. Ungene tar seg til alt med sykkel. Det synes jeg er topp. Det er en by, selv om det er lite.

- Kongsvinger er helt nydelig, og jeg skjønner ikke helt hvorfor folk snakket det ned litt. Men jeg føler at det har snudd litt. At folk snakker det mer opp nå, med Kongsvinger og Klosser og Syv sterke og alle som bidrar.

Les også: Måltyven Holtan og Taylors drømmescoring fikset KIL-seier

Høiland var også til stede på KILs B2B-Kick off nylig, der en rekke lokale bedrifter og samarbeidspartnere snakket om hvordan de jobber for å bidra til utvikling i regionen, og ikke minst hvordan de snakket opp hverandre og samarbeider med hverandre innad i nettverket.

Solid klubb

Både gjennom sin rolle i styret og med to sønner i utviklingsavdelingen, har Høiland vært tungt involvert i KIL i flere år allerede.

- Hvor ser du at KIL står nå, og hva er mulig å få til her?

- Vi står veldig godt. Administrasjonen og klubben har gjort en fantastisk jobb de siste årene. Jeg fulgte jo med KIL da jeg ikke bodde her også, men jeg kan på en måte se det fra da jeg kom hit i 2018 og til nå. Man har etablert «Hel ved», fått tilbake litt at man har treninger for kretsen og regionen og halvparten av stallen er egenprodusert eller har vært i utviklingsavdelingen vår.

- Men det tar tid, ikke sant. Det går ikke an å knipse og så bare skjer det der. Budsjettet har økt til oppunder 30 millioner i 2023. Det begynner å bli en stor bedrift med mange årsverk. Utrolig mange frivillige også, det har vært i mange år. Klubben er blitt solid.

Men så er det også noe som må rettes på.

- Vi har altfor dårlige fasiliteter til å være en så stor og solid klubb som det vi er. For at klubben skal bli stor igjen, må det gjøres noe med. Det er viktig. Man må lage en klubb som har et fundament som det er attraktivt å komme til, og som gjør at det kan genereres inntekter.

Han snakker av erfaring fra Stabæk-tiden da han tar opp det siste temaet.

- I alle de fire årene jeg jobbet med marked der, ønsket vi oss nytt stadion. Fordi det er vanskelig å drifte en klubb med sponsorer og kampdagsinntekter når det er standard fra 1970. En moderne familie, hvis de skal hit og det skal være en opplevelse, må det være hyggelig å gå på do. Hvis du kommer hit som sponsor skal det være hyggelig og du skal ha plass til å prate med andre. Du skal kunne møte folk, sitte tett på, oppleve at det er god stemning og atmosfære. Grunnlaget ligger der. Engasjementet er der. Klubben har gjort en god jobb i å bygge identitet i nærmiljøet med «hel ved» og forsøker å knytte naboklubbene tettere til seg.

- Vi bor der vi bor, og har ikke like mange å ta av som på Romerike og i Oslo, men sånn som for eksempel HamKam, som er en mindre solid klubb enn oss, har fasilitetene. De har stadion der, som gjør at de har mye bedre fasiliteter enn oss. Det gjør igjen at når de først lykkes sportslig, så er det lettere å vedlikeholde det.

Organisk vekst

Høiland har snakket seg varm nå. Engasjementet for klubben og rollen skinner tydelig gjennom.

- Så ja, klubben står bra, men det må alltid bli mer solid. Det blir egentlig aldri nok. Det finnes alltid bedre spillere, dyrere spillere, du får aldri nok penger. Det er vanskelig. Og så må man passe på at man ikke bruker for mye. Det har Espen vært flink til, han har gjort en fantastisk jobb på det. Jeg hørte også Vegard som er ansatt som ny trener – si på VIP-en mot Mjøndalen at «vi bygger».

- Vi bygger klubb, og hvis vi ikke rykker opp i år, så gjør vi det kanskje neste år eller om tre år. Vi kan ikke gå all in på å gjøre det, vi må være solide og det må skje organisk. At man fortsetter å gjøre det slik, og til slutt er man såpass gode at det kommer. Man må se litt langsiktig.

Les også: Husk å melde deg på KIL-akademiet

For det er nok av eksempler på klubber som drives mindre godt, satser litt over evne og klarer et opprykk. Men når de da ikke klarer å opprettholde det, blir konsekvensene og smellen desto større når nedturen først kommer.

- Beviselig er ikke vi en Eliteserieklubb som skal ligge der «støtt». Men hvorfor kan vi ikke bli det? Vi må jo tenke det. Og så handler det om å få fasiliteter, for å være attraktiv nok til å få spillere til å ville komme hit, sponsorer til å være en del av dette og tilskuere til å komme å se på kampene. Produktet må forbedres, for at det virkelig skal bli bra.

Se video: «Vi er KIL»


Annonse fra Obos-ligaen: